ÇANAKKALE SAVAŞI SIRASINDA İSTANBUL HASTANELERİNDE İLK SAĞLIK HİZMETLERİ VE ŞEHİTLERİN DEFNİ - Erdemir, Lokman (Fırat University, 2012)
Bugün, İstanbul sakinlerinden birçoğu, Edirnekapı ve Sakızağacı Şehitlikleri ile Karacaahmet Kabristanı’nda Çanakkale Cephesi’nden getirilip de tedavileri sırasında hastanelerde şehit olanların defnedildiği gerçeğini bilmemektedir. Bu durum zamanın gazeteleri, ilgili arşivler ve hatıralarda da açıkça görülmektedir. Gazetelerde, şehitler için anıt yapılması ve şehitliklerin düzenlenmesi gündeme gelmiş, cepheyi ziyaret için İstanbul’a gelen heyetlerin şehitlikleri ziyareti sık sık haber olmuştur. Ayrıca hastanelerin vefat listeleri ile şehitliklerdeki şehit isimleri birbirleri ile karşılaştırıldığında şehitliklerde birçok Çanakkale şehidinin olduğunu belgelemektedir. Ayrıca kaynaklarda cepheden 150.868 kişinin cephe gerisindeki hastanelere yaralı ve hasta olarak nakledildiği belirtilmektedir. Bu yaralıların büyük bir kısmı İstanbul’daki hastanelerde tedavi edilmiş, iyileşenler ise tekrar kıtalarına sevk edilmiştir.
The Firsth Health Services in the Hospitals of Istanbul and the Interment of the War Dead
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları