Malatya yöresinde tropikal theileriosisin epidemiyolojisi - Aktaş, Münir; Çakmak, Ayşe (My University, 2001)
Bu çalışma, Mayıs-Haziran 2000 tarihlerinde Malatya yöresinde aşılı ve aşısız sığırlarda tropikal theileriosisin epidemiyolojisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 52'si meraya çıkan ve T.annulata'ya karşı aşılı, 82'si meraya çıkmayan aşısız ve 54'ü meraya çıkan aşısız olmak üzere, değişik yaş ve ırkta toplam 188 sığırdan kan alınarak serum elde edilmiştir. Bu serumlarda İndirek Floresan Antikor (İFA) testi ile T.annulata'ya karşı şekillenen antikorlar araştırılmıştır. Aynı zamanda sığırların kuyruk ucundan kan alınarak yayma frotiler hazırlanmış ve bu frotiler mikroskopik muayene ile T.annulata'nın piroplasm formları yönünden incelenmiştir. Malatya yöresinde İFA testi ve kan frotisi bakısı ile muayene edilen sığırlardan sırası ile meraya çıkan aşılıların %46.15 ve %12.19'unun, meraya çıkan aşısızların %31.48 ve %25.92'si ile meraya çıkmayan aşısızların %12.19 ve %3.65'inin seropozitif ve piroplasm taşıyıcısı olduğu saptanmıştır. Meraya çıkmayan aşısız gruba oranla, meraya çıkan aşılı ve aşısız grupta seropozitiflik oranı ve piroplasm taşıyıcılığının daha yüksek olduğu ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (P<0.001) bulunmuştur.
Keywords: Sığır; epidemiyoloji; aşılama (hayvan); immünofloresan; serum; Theileria annulata