AMATÖR VE PROFESYONEL FUTBOLCULARIN SİBER MAĞDURİYETLERİ VE FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ - KIRAÇ, MEHMET AKİF (Fırat Üniveristesi, 2019)
İnsanların büyük ilgi duyduğu spor alanlarından biri olan futbolu oynayan amatör veya profesyonel futbolcular da siber zorbalığa maruz kalan mağdurlar arasındadır. Buradan hareketle çalışmamızda çeşitli değişkenlere göre, amatör ve profesyonel futbolcuların siber mağduriyetleri ve farkındalıklarına ilişkin tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında amatör ve profesyonel futbolcuların siber mağduriyetleri ve farkındalıklarına ilişkin tutumlar incelenip detaylı olarak araştırılmıştır. Çalışmanın evreni Elazığ ili'ndeki amatör ve profesyonel futbol kulüplerinde oynayan futbolculardan (n:450) oluşmaktadır. Bu futbolculardan rasgele yöntemle seçilen 334 futbolcu araştırma kapsamına alınmıştır ve örneklem oluşturulmuştur. Anket formları 10 sorudan oluşan kişisel bilgi formu ve 14 maddelik "Siber Duyarlılık Ölçeği" ile "24 maddelik "Siber Mağduriyet Ölçeği" formlarıdır. Tanrıkulu ve arkadaşlarının geliştirdikleri 14 maddelik "Siber Duyarlılık Ölçeği" ile yine Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından geliştirilen 24 maddelik "Siber Mağduriyet Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. İlk olarak toplanan verilerin güvenirliliği tespit edilmek amacıyla Cronbach alpha testi uygulanmıştır. Analiz kapsamında frekans ve yüzde dağılımları ve futbolculara ilişkin bazı bağımsız değişkenlere göre (cinsiyetiniz, yaşınız, medeni durumunuz vb.) farklılığının tespitinde tek yönlü varyans analizi (Anova) ile t- testi uygulanmıştır. Sonuç olarak; Medeni durum, meslek, klasman grubunun futbola başlama yaşının, internet kullanma amaçlarının, Siber (Sanal) Zorbalığa İlişkin Duyarlılıklarında bir etkisi görülmemiştir. 21-25 yaş aralığındaki futbolcuların Siber (Sanal) Zorbalığa İlişkin Duyarlılıklarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Futbolcuların Sanal mağduriyetlerinde ise; Bekar, öğrenci, 16-20 yaş, orta öğretim, 7-9 saat internet kullanan ve amatör ligde futbol oynayan futbolcuların sanal mağduriyetlerin daha fazla olduğu görülmüştür. Sonuç olarak değişkenler incelendiğinde bu grubun internete girme olanakların daha fazla olduğu ve daha fazla internet kullandıklarından dolayı sanal mağduriyet yaşadıkları düşünülebilir. Anahtar Kelimeler: Futbol, siber zorbalık, siber zorbalık mağduriyet

Amateur or professional football players who play football, one of the areas of great interest to people, are also victims of cyberbullying. In this study, it was aimed to examine the attitudes of amateur and professional football players regarding their cyber victimization and awareness according to various variables. Within the scope of the study, the attitudes towards cyber victimization and awareness of amateur and professional football players will be examined and investigated in detail. The universe of the study consists of footballers playing in amateur and professional football clubs 334 of these players were randomly selected and included in the study. The questionnaire forms are personal information form consisting of 10 questions and 14 Cyber Sensitivity Scale 14 with 14 items and "Cyber Victimization Scale" with 24 items. The 14-item "Cyber Sensitivity Scale" developed by Tanrıkulu et al. and the 24-item "Cyber Victimization Scale" developed by Tanrıkulu et al. were used. SPSS 22.0 package program will be used for data analysis. The Cronbach alpha test will be applied to determine the reliability of the data collected first. One-way analysis of variance (Anova), t-test will be applied to determine the difference between frequency and percentage distributions and some independent variables related to players (gender, age, marital status etc.). The result The age of football, occupation, classification group, age of football, internet use matches have no effect on cyber bullying sensitivity. 21-25 years old players are more sensitive to cyber bullying. Virtual victimization of football players, single, student, 16-20 age, secondary education, 7-9 hours of internet and amateur football players playing in the league has been seen more than the virtual victimization. When the variables are examined, it can be thought that this group has more access to internet and more cyber victimization because they use more internet. Keywords: Football, Cyberbullying, cyberbullying sensibility
Investigation of siber vaccinations and awareness of amateurs and professional footballers
Keywords: Spor