6112 SAYILI KANUNUN 29/A MADDESİ BAĞLAMINDA İNTERNET YAYIN HİZMETLERİNDE RTÜK DENETİMİ - DAĞTEKE, SEDA NUR (Fırat Üniveristesi, 2023)
21. yüzyılın başından bu yana internet, hayatımızın hemen hemen her alanında etkin ve yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İfade özgürlüğünün ana aracı olan internet; gazeteler, dergiler, radyolar, televizyonlar ve filmler gibi tüm medya araçlarını içerir. İnternetteki yayınların, ifade özgürlüğünü engellemeyecek şekilde, demokratik ve bağımsız yayıncılık anlayışı içinde yayımlanması çok değerlidir. Araştırma, 21 Mart 2018 tarihinde 6112 sayılı Kanun'a eklenen "Yayın Hizmetlerinin İnternet Ortamından Sunumu" kenar başlıklı 29/A maddesi ve bu madde kapsamında, 1 Ağustos 2019 tarihinde çıkarılan "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik" üzerine esas alınarak hazırlanmıştır. Bu araştırma, 6112 sayılı Kanun'un 29/A maddesinin genel değerlendirmesini ve ilgili Yönetmelikteki maddelerin ve RTÜK tarafından verilen kararların incelenmesini içermektedir. Bu araştırmanın amacı, söz konusu hükümlerin sorunlu alanlarını ve hukuki dayanaklarını ortaya çıkarmaktır. Araştırmada literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda farklı alanlardaki kararları tartışmaya açık olan RTÜK'ün dijital platformların yayınlarına yönelik müeyyidelerinin 5651 Sayılı Yasa'nın içinde sayılan müeyyide gerekçeleri ile önemli düzeyde örtüştüğü görülmektedir. Anahtar Kelimeler: İletişim Hukuku, Kitle İletişimi, 6112 Saylı Kanun, İnternet Yayınları, Dijital Yayıncılık, RTÜK Denetimi, Dijital Platformların Denetimi, 6112 Saylı Kanun 29-A

Since the beginning of the 21st century, the Internet has been used effectively and widely in almost every area of our lives. The internet, which is the main tool of freedom of expression; It includes all media such as newspapers, magazines, radios, televisions and movies. It is very valuable that the publications on the Internet are published in a way that does not hinder the freedom of expression and in an understanding of democratic and independent publishing. The research is based on the article 29/A with the margin title "Presentation of Broadcasting Services on the Internet" added to the Law No. 6112 on March 21, 2018, and the "Regulation on the Presentation of Radio, Television and On-Demand Broadcasts on the Internet" issued on August 1, 2019 within the scope of this article. prepared on the basis of This research includes the general evaluation of Article 29/A of the Law No. 6112 and the examination of the articles in the relevant Regulation and the decisions made by RTÜK. The aim of this research is to reveal the problematic areas and legal basis of the provisions in question. Literature review method was used in the research. As a result of the examinations, it has been revealed that there are problems in the issues of freedom of expression, legal certainty and legal certainty in the said regulations. Keywords: Communication Law, Mass Communication, Law No. 6112, Internet Broadcasting, Digital Broadcasting, Supervision of RTÜK, Supervision of Digital Platforms, Law No. 6112 29-A
RTÜK supervision in internet broadcasting services in the context of article 29/a of Law No. 6112
Keywords: Hukuk; Radyo-Televizyon; İletişim Bilimleri