The Evolution of Islamic Jurisprudence Sources According to Fuat Sezgin - Canpolat, Orhan (Fırat University, 2019)
Fuat Sezgin, the historian of Islamic science, has mentioned many books and authors who are copyrighted in the field of fiqh as well as the Qur'an and hadith sciences as in all fields of Islamic sciences. Sezgin, in his introduction to the fiqh chapter of Târihu't-Türâsi'l-Arabi, gave important information about the development of early sources of fiqh. It also brought together the information that was scattered. In this study, in addition to the above findings, Sezgin's contributions to the development of fiqh resources are included. However, some of the manuscripts, sources, which he missed, were added, the information we deemed incomplete was added and the relevant sources were accessed and detailed. On the other hand, it has been seen that he made some works that do not belong to fiqh as if they belonged to fiqh

İslam bilim tarihçisi Fuat Sezgin, İslami ilimlerin her sahasında olduğu gibi Kur’an ve hadis ilimleri yanı sıra fıkıh sahasında da telif edilen pek çok kitap ve müellifinden söz etmiştir. Sezgin, Târihu'tturâsi'l-Arabi adlı eserinin Fıkıh bölümünün giriş kısmında, ilk dönem fıkıh kaynaklarının gelişimi hakkında önemli bilgiler verirken, oryantalistlerin iddialarının aksine fıkhın yazıya geçirilmesinin sahabe ve hatta peygamber dönemine kadar uzandığını tespit etmiştir. Ayrıca dağınık halde bulunan bilgileri bir araya getirmiştir. Bu çalışmada yukarıdaki tespitlerin yanı sıra Sezgin’in fıkıh kaynaklarının gelişimine sağladığı katkılara yer verilmiştir. Bununla birlikte gözden kaçırmış olduğu bir kısım yazma eserler, kaynaklar eklenmiş, eksik gördüğümüz bilgiler ilave edilmiş ve konuyla ilgili kaynaklara ulaşılarak detaylandırılmıştır. Öte yandan onun fıkha ait olmayan bazı eserleri fıkha aitmiş gibi gösterdiği de görülmüştür
FUAT SEZGİN’E GÖRE FIKIH KAYNAKLARININ GELİŞİMİ