AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ TANISIYLA İZLENEN HASTALARDA PERİKARD TUTULUMU VE KARDİYAK FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - KARATOPRAK, ÖZLEM KARAKUŞ (Fırat Üniveristesi, 2017)
Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA), tekrarlayan karın ağrısı, eklem ağrısı ve göğüs ağrısına ateşin eşlik ettiği, otoinflamatuar bir hastalıktır. Kronik enflamasyona sekonder kardiyovasküler tutulum olursa, mortalite ve morbidite üzerine olumsuz etkileri olabilmektedir. Çalışma AAA'lı hastalarda kardiyak fonksiyonların ve perikard tutulumunun belirlenmesi amacı ile yapıldı. Ailevi Akdeniz Ateşi olan 99 hasta ve 24'ü kontrol grubundan oluşan prospektif bir çalışmadır. AAA olgularının yaş ortalaması 9,6 ± 3,7 yıl idi. AAA olgularında diastolik ve sistolik kalp fonksiyonlarının hem atak döneminde hem de kontrol grubuna göre önemli bir değişiklik göstermediği belirlendi. Ancak perikard kalınlığının atak döneminde olan hastalarda daha fazla olduğu ve istatiksel olarak anlamlı farklılık görüldü (p<0,05). Ayrıca hiçbir hastada perikardit tanısı konulmamasına rağmen, göğüs ağrısı ile gelen olgularda perikard kalınlığının daha fazla olduğu belirlendi. Sonuçlar değerlendirildiğinde perikardiyal kalınlaşmanın özellikle atak dönemi AAA olgularında daha fazla görülmesi, asemptomatik de olsa perikardiyal tutulumun olduğunu ve subklinik inflamasyonun devam ettiğini desteklemektedir. Subklinik inflamasyonun tüm serozalarda olduğu gibi perikard etkilenmesi nedeni ile AAA olgularının uzun dönem takibinde perikardı da içeren kardiyak fonksiyonlarının izlenmesi gerektiği görüldü. Anahtar kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi, kalp fonksiyonları, perikardiyal tutulum

Familial mediterrean fever (FMF) is an autoinflammatory disease associated with accompanied by fever recurrent abdominal pain, joint pain and chest pain. If cardiovascular involvement develops secondary to chronic inflammation, it can be negative effective on mortality and morbidity. The this study was performed to determine the cardiac functions and pericardial involvement in patients with FMF. It is a prospective study including 99 patients with FMF and 24 controls. The mean age of the patients with FMF was 9.6 ± 3.7. It was found that there had been no important changes in diastolic and systolic functions in both the attack period and also when compared with the control group. However the pericardial thickness was significantly more in patients with FMF during the attack period (p<0.05). Furthermore although the diagnosis of pericarditis was not done in any patient, the pericardial thickness was found to be more in patients admitted with the complaints of chest pain. When the results were evaluated, the pericardial thickening was observed more especially in patients during the attack period and this supports the finding that there is pericardial involvement and subclinical inflammation even if it is asymptomatic. In conclusion it is necessary to follow up cardiac functions including pericardium in long term follow up of the patients with FMF by reason of subclinical inflammation could affect pericardium as it affects all serosa. Key words: Familial Mediterrean fever, cardiac functions, pericardial involvement
Evaluation of pericardial involvoment and cardiac functions in pati?ents with familial mediterranean fever
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları