Mikotoksinler ve Halk Sağlığı Açısından Önemi - Öksüztepe, Gülsüm; Erkan, Sümeyye (My University, 2016)
İnsan ve hayvan sağlığını tehdit eden sorunlardan biri de küflü gıdalardır. Küfler doğada çok yaygın olarak bulunan ve tarımsal ürünler ile birlikte işlenmiş, işlenmemiş ve yarı işlenmiş gıda maddelerinde de sorunlara neden olan önemli kontaminantlardan sayılmaktadır. Küflerin hem ekonomik hem de ciddi sağlık sorunlarına neden olan metabolitleri ise mikotoksinlerdir. Mikotoksinler insan ve hayvanlar için toksik olan sekonder metabolizma ürünleridir. Mikotoksinleri içeren gıdaların alınması sonucu insan ve hayvanlarda meydana gelen sağlık problemleri mikotoksikozis olarak tanımlanmaktadır. Mikotoksinlerin hepatotoksik, dermatoksik, nörotoksik, mutajenik, kanserojenik, teratojenik, östrojenik gibi birçok etkileri bulunmaktadır.
Keywords: Mantar Bilimi