İLKOKUL BİRİNCİ SINIF TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM YAZILIMLARININ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ - GÜLERYÜZ, NEVİN AY (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırmanın amacı; ilkokul birinci sınıf Türkçe dersi eğitim yazılımlarını öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirmektir. Bu araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ; öğretmenlerin ilkokul birinci sınıf Türkçe dersi eğitim yazılımlarının değerlendirilmesine ilişkin beşli likert ölçeğine dayalı bir anket formu kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilerek geçerlik ve güvenirliği sağlanan anketle elde edilmiştir. Ayrıca yarı yapılandırılmış görüşme metodu da kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2011-2012 eğitim-öğretim yılının güz döneminde Elazığ ilinde bulunan ilkokul 1.sınıf öğretmenleri ile birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan 1.sınıf öğretmenlerinden toplam 110 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin değerlenmesinde, "SPSS 21.0" istatiksel paket programı kullanılmıştır. Ankette yer alan görüşlerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, bağımsız gruplar "t" testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılanlar, ilk okuma yazma öğretimi için eğitim yazılımlarının değerlendirmesine yönelik görüş maddelerine genel olarak olumlu yönde görüş belirtmişlerdir. Araştırmaya katılanların cinsiyet değişkenine göre Türkçe Dersi Eğitim Yazılımlarının içerik, biçimsel uygunluk, çocuk seviyesine uygunluk ve öğretmen kullanılabilirliğine uygunluğa ilişkin görüşlerin, yapılan t testi sonucunda hiçbir kategoride cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Araştırmaya katılanların mesleki kıdem değişkenine göre eğitsel yazılımların öğretmenin kullanabilirliğine uygunluk boyutuna ilişkin genel görüşlerine bakıldığında; 1-5 yıl kıdeme sahip öğretmenler, 6-10 yıl kıdeme sahip öğretmenlere göre daha az uygun gördükleri tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına dayalı olarak, ilkokul birinci sınıf Türkçe dersi eğitim yazılımları, uygulayıcılar tarafından genelde olumlu bulunduğunu göz önüne alırsak; eğitim yazılımlarının katılımcılar tarafından başarılı bulunduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler: İlk Okuma Yazma Öğretimi, Bilgisayar Destekli Eğim (BDE), Eğitim Yazılımları, Yazılım Değerlendirme

The objective of this research is to evaluate the elementary school Turkish course software in accordance with teachers' opinions. Descriptive survey model was used in this research. A questionnaire form based on five-point likert scale with regards to evaluation of elementary school first grade Turkish course educational software by the teachers was used as data collection tool. Data was obtained by the survey developed and its validity and reliability was ensured by the researcher. Moreover, semi-structured interview method was also used in the research. 110 class teachers in total comprising of elementary school 1st grade teachers located in city of Elazığ and 1st grade teachers working in schools with multi-grade classes during 2011-2012 academic year generate the sample of the research. "SPSS 21.0" statistical package program was used in evaluation of data. Frequency, percentage, arithmetic average, independent samples t-test, one-way analysis of variance were used in the analysis of the opinions taking place in the survey. The participants of the research generally opine positively on the opinion section with regards to evaluation of education software for first literacy education. In accordance with the gender variable of the participants of the research, no significant difference was found with regards to gender variable in consequence of the t-test conducted in relation with the opinions about Turkish Course Software's content, formal conformity, conformity to children level and availability to teachers. In accordance with the professional seniority of the research participants, when the general opinions with regards to conformity level of the teacher's utility of the educational software, it was determined that teachers with 1-5 years of experience found it less convenient when compared to teachers with 6-10 years of experience. Based on the research findings, when it is taken into consideration that elementary school first grade Turkish course educational software was generally found positive; it might be stated that educational software is found successful by the participants. Keywords: First Literacy Education, Computer Aided Education (BDE), Educational Software, Software Evaluation
Evaluation of elementary school first grade Turkish course software in accordance with teachers' opinions
Keywords: Eğitim ve Öğretim