ÇOCUK SUÇLULUĞUNDA AİLENİN ETKİLERİ: ELAZIĞ ISLAHEVİ ÖRNEĞİ - IŞIK, GÜLİZAR (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi Çocuk Suçluluğunda Ailenin Etkileri Elazığ Çocuk Islahevi Örneği Gülizar IŞIK Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Ana Bilim Dalı 2003, 176 sayfa Bu çalışma, "Çocuk Suçluluğunda Ailenin Etkileri" konulu bir alan araştırmasıdır. Elazığ Çocuk Islahevinde bulunan çocuklar araştırma örneklemimizi oluşturmaktadır. Örneklemimiz, Elazığ Çocuk Islahevinde araştırma süresince bulunan çocuklarla sınırlıdır. 85 çocuk üzerinde 67 soruluk görüşme formu uygulanarak yapılan bu çalışmada; çocuğun yaşı, doğduğu yer, öğrenim durumu, vb. demografik özelliklerin yanı sıra, çocuğun aile yapısı, ailenin ekonomik düzeyi, eğitim düzeyi, ailenin çocuğa sergilediği tutum ve davranışlarla, çocuğu suça iten nedenler ele alınıp incelenmiştir. Araştırma sonucunda, suç işleyen çocukların büyük oranının, ilkokul mezunu oldukları, ailelerinin ekonomik düzeylerinin, çok düşük olduğu, yine ailelerinin öğrenim düzeyinin, çok düşük olduğu, çocuğun suçlu kişilik yapısı geliştirmesinde ailenin ve içinde bulunduğu şartların son derece önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak denilebilir ki bu çocuklar suç işlemişlerdir, ama bu aşamaya, çok sağlam aile yapısından, oldukça rahat imkanlardan ve iyi bir eğitim sonucunda gelmemişlerdir. Bu çocuklar suç işlemişlerdir, ancak sadece onlar mı suçludur? Aynı oranda aile, çevre, toplum da suçlu değil midir? Anahtar Kelimeler: Suç, suçluluk kuramları, sosyal ve hukuki açıdan suç, çocuk mahkemeleri, çocuk ıslahevleri, aile, çocuk, hukuki açıdan çocuk, suçlu çocuk, evden kaçma, hırsızlık, çete, göç, uyuşturucu madde, dayak vs.

Summary MA Thesis The effect of the Family on Child's Criminality Sample of Elazığ Children's Reformatory. GülizarIŞIK Fırat University Institute of Social Sciences Sociology Division 2003, 176 pages This research is a field-study on "The effect of the Family on Child's Criminality". Samples are the Children at Elazığ Children's Reformatory Our Samples are limited with the children staying at Elazığ Children's Reformatory during the study. İn that study, carried out on 85 children by applyingan interview-aplication form consisted of 67 questions; in addition to the demographical characters such as the child's age, place of birth and education level etc., the child's family structure, its economical level, education, its behaviors and manners against the child's and the reasons encouraging the child to commit crime have been dealt with. At the end of the study; It has been found out that a great rate of the children committed crime have graduated from the elementary school, that the economic level of the families is low, that their education level is also low, and that the family and the condition the child lives under are very importand on the personality development of the child. Consequently, it can be said that these children have committed crime, but they have not come to that point from a firm family structure with fairly good facilities and after a good education. These have committed crime; yet, are they only quilty? Aren't the family, the environment ant the society quilty as well? Keywords: Crime, Criminality Theories, Crime from Social and Legal Viewpoint, Child Courts, Child Reformatories, Family, Child, Child from the Legal Perspective, Quilty Child, Escape from Home, Theft, Comitadji, Immigration, drug, Beat (Hit) e.t.c.
The Effect of the family on child`s criminality sample of Elazığ children`s reformatory
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology