MODERN SEÇİM KAMPANYALARININ TÜRKİYE'DEKİ SEYRİNE DAİR BİR ELEŞTİRİ VE DÖNEMLEŞTİRME DENEMESİ - Demirci, Kenan (My University, 2016)
Seçim kampanyaları 1950 sonrası Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayıp, sonrasında Avrupa ve dünyanın önemli bir bölümünde süren bir dönüşümün içerisine girmiştir. Seçim kampanyalarında modernleşme olarak anılan bu süreç medya-politika- yurttaş arasındaki ilişkilerin biçim değiştirmesi temelinde şekillenmiş ve politik alanı dönüştürmüştür. Türkiye'de seçim kampanyalarını konu edinen sınırlı çalışma alanının büyük bölümünde, ABD temelli olarak gelişen bu değişim verili olarak ele alınmış ve özellikle 1990 sonrası süreçte Türkiye'de de seçim kampanyalarının modernleştiği fikri üzerinden seçimler izlenmiştir. Bu çalışmada bu bakış açısı eleştirilmeye çalışılmış ve küresel dönüşümlerin ulusal politik hayat üzerindeki etkileri kabul edilmekle birlikte, bunun ulusal kültür ve politik sistemin mevcut yapısıyla etkileşime girerek yeni bir biçim oluşturduğu fikri benimsenmiştir. Böyle bir çerçeve içerisinde Türkiye'de 1980 sonrası seçim kampanyalarında yaşanan dönüşüm 1983-1987 arası, 1991-1999 arası ve 2002-2011 dönemleri olmak üzere üç tarihsel sürece bölünerek bir dönemleştirme çabasına girilmiştir. Analiz sırasında hem Türkiye'de modern kampanya özelliklerinin görülmesini mümkün kılan yapısal değişmeler, hem Türkiye'de devletin politik katılım üzerindeki kontrol çabaları ve de bahsedilen dönemdeki özgül toplumsal koşullar dikkate alınarak tarihsel bir bakış açısı geliştirilmeye çalışılmıştır
Keywords: Siyasi Bilimler