Cahiliye Döneminde Yesrib'in Etnik Yapısı (İlk Çağlardan M.600 Yılına Kadar) - Çelikkol, Yaşar (My University, 2005)
Yesrib'te yaşayan etnik grupların şehre yerleşme tarihleri bilinmemektedir. Şehirde yerleşmiş olan etnik gruplar, Araplar ve Yahudilerdir. Yahudiler, M.I. yüzyılda Yesrib'e geldiklerinde orada yaşayan Amâlika Kabilesi üzerinde hâkimiyet kurmuşlardır. Ancak M.III. yüzyılda Yemen'den Yesrib'e gelen Evs ve Hazrec Kabileleri, şehri ellerine geçirmişlerdir. Şehirde yaşayan etnik gruplar, tarım, ticaret ve el sanatlarıyla geçimlerini sağlamışlardır. Etnik gruplar, sosyal ve kültürel yönden de kaynaşmışlardır.
Keywords: Arkeoloji; Tarih