Biyokirlenmeye Karşı Yüksek Dirençli ve Florlanmış Membranlı Yüksek Seçiciliğe Sahip Yeni Elektrokimyasal ve Optik Amonyum Sensörlerin Geliştirilmesi - Yılmaz, İbrahim; Henden, Emür; Sezer, Metin; Aksuner, Nur; Çukurovalı, Alaaddin (My University, 2015)
Çeşitli elektrokimyasal sensörlerin geliştirilmesi ve uygulamaları ile ilgili çalışmalar 1960'lı yılların sonlarından beri hızla artarak devam etmektedir. Bu tip sensörler, fizyolojik, biyokimyasal ve biyomedikal çalışmalar, klinik analizler ve çevresel analizler gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada, günümüzde çevresel ve klinik analizlerde en fazla ihtiyaç duyulan, biyokirlenmeye karşı yüksek dirençli, yüksek seçiciliğe sahip ve membran bileşiminde perfloro türlerin bulunduğu yeni elektrokimyasal ve optik amonyum sensörü geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, detayları deneysel kısımda verilen, potasyumun altı koordinasyonlu kompleks oluşturmasını engelleyecek ve amonyum iyonu ile tetrahedral kompleks oluşturabilecek indazol yapılarının bulunduğu iyonoforlar sentezlenmiştir. Ayrıca, elektrokimyasal sensörlerin membran bileşenlerinden olan iyon değiştirici grup olarak perfloro alkil grupları içeren tetrafenil borat tuzları sentezlenmiştir. Sentezlenen bu bileşenler kullanılarak sensörler hazırlanmış ve hazırlanan sensörlerin cevap süresi, tayin limiti, seçiciliği, çalışma aralığı ve kullanım ömrü gibi parametreleri belirlenerek, kan ve idrar gibi biyolojik sıvılarda uygulamaları yapılmıştır. Buna ilaveten geliştirilen sensörlerin performansları, nonaktin, PVC ve florsuz iletkenlik artırıcı tuzlar kullanılarak yapılan klasik mebranlı sensörlerin performansları ile karşılaştırılmıştır.
01.01.2015
Keywords: Biyokirlenme; Amonyum; iyon seçici elektrot; pirazol; indazol; optik sensör