TERS YU?Z EDİLMİŞ SINIF MODELİNİN 7. SINIFLARDA FİİLLERİN ÖĞRETİMİNE VE ÖĞRENCİLERİN DİL BİLGİSİNE YO?NELİK TUTUMLARINA ETKİSİ - KAYA, İREM TOPRAK (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmanın temel amacı, Ters Yüz Edilmiş Sınıf (TYES) modelinin fiil öğretimine ve öğrencilerin dil bilgisine yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırmada nicel ve nitel analizlerin bir arada kullanıldığı karma araştırma modeli ve bu model kapsamında eş zamanlı paralel desen kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcılarını 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında Elazığ İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir ortaokulun yedinci sınıfında öğrenim gören 44 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrencilerin 21'i deney, 23'ü kontrol grubunda yer almıştır. Uygulama süreci; sekiz hafta deneysel uygulama ve iki hafta öntest-sontestlerin yapılması olmak üzere on hafta sürmüştür. Bu süreçte deney grubu öğrencilerine TYES modeli aracılığıyla fiil konuları EBA platformundan faydalanılarak ders videoları aracılığıyla aktarılmıştır. Sınıf içi aşamada ise öğretmen rehberliğinde öğrencilerin aktif rol alabileceği etkinlikler yapılmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere ise sınıf içinde fiil konularına ilişkin kuramsal bilgiler içeren ders anlatımları yapılıp, Türkçe Dersi Öğretim Programı (TÜDÖP) içinde değerlendirilebilecek etkinlikler sunulmuş ve ev ödevleri verilmiştir. Nicel veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen "Fiil Başarı Testi" ile Özkaya ve Coşkun tarafından 2018 yılında geliştirilen "Dil Bilgisine Yönelik Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 26.0 programıyla analiz edilmiştir. Bu veriler üzerinde karışık ölçümler için tek yönlü varyans analizi (ANKOVA) ve ilişkili örneklemler için ise t-testi analizleri yapılmıştır. Nitel veri toplama aracı olarak ise araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme kılavuzundan, etkinlik kâğıtlarından ve gözlem notlarından faydalanılmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA nitel veri analiz programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda TYES modeline göre fiil öğretimi yapılan deney grubu öğrencilerinin başarı puanlarının, kontrol grubu öğrencilerinin başarı puanlarına göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca TYES modelinin öğrencilerin dil bilgisine yönelik tutumlarını da olumlu anlamda etkilediği görülmüştür. Bununla birlikte nitel veri toplama araçlarından elde edilen veriler doğrultusunda TYES modelinin en önemli faydasının zevkli bir sınıf oluşturması, öğrencilerin aktif katılımını sağlaması, öğretmen-öğrenci ve öğrenci-öğrenci etkileşimini artırması; sınıf dışında ise öğrencilere videolar aracılığıyla dersi aktarıp- istedikleri zaman videoyu izleme, durdurup izleyebilme, tekrar izleyebilme imkânı vermesi- sorumluluk bilinci kazandırması olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Dil Bilgisi Öğretimi, Fiil Öğretimi, Ters Yüz Edilmiş Sınıf Modeli, Dil Bilgisine Yönelik Tutum.

The main purpose of this study is to examine the effect of Flipped Classroom model on the teaching of verbs and students' attitudes towards grammar. In this study, "mixed research model" was used in which quantitative and qualitative analyses are combined. Within the scope of this model, convergent parallel design was utilized. The participants of the study consist of 44 students studying in the seventh grade of a secondary school affiliated to the Elazığ Provincial Directorate of National Education in the 2021-2022 academic year. Of these students, 21 participated in the experimental group and 23 in the control group. The application process lasted a total of ten weeks, with eight weeks of experimental application and two weeks of pretest-posttest applications. During this process, verb topics were conveyed to the experimental group students through the flipped classroom model, using the Education Information Network (EBA) platform, through lecture videos. In the classroom phase, under the guidance of the teacher, activities were conducted in which students can take an active role. The students in the control group were given lectures containing theoretical information about verb topics within the classroom and activities that could be considered within the Turkish Language Curriculum were presented, and homework assignments were given. As a quantitative data collection tools, the "Verb Achievement Test" developed by the researcher and the "Attitude Scale towards Grammar" developed by Özkaya and Coşkun in 2018 were used. The obtained data were analyzed with IBM SPSS Statistics 26.0 software. On these data, linear analysis of variance (ANCOVA) were performed for mixed measurements and t-test analyses were performed for correlations. Semi-structured interview guide, activity papers and observation notes developed by the researcher were used as qualitative data collection tools. The obtained data were analyzed using the MAXQDA qualitative data analysis software. As a result of this study, it was determined that the success scores of the experimental group students who were taught verbs according to the flipped classroom model were statistically significantly higher than the success scores of the control group students. In addition, it was found that the flipped classroom model also positively affected students' attitudes towards grammar. In addition, in line with the data obtained from qualitative data tools, it has been determined that the most important benefits of the flipped classroom model are being able to create an enjoyable classroom environment, ensuring the active participation of students, increasing teacher-student and student-student interaction, and for outside the classroom, other benefits included students being able to access the educational videos any time, and in repetition (in needed), thus also giving them a sense of responsibility. Keywords: Teaching Turkish language, Grammar Education, Education of Verbs, Flipped Classroom Model, Attitude Towards Grammar.
The effect of the flipped classroom model on the teaching of verbs in seventh grades and on students' attitudes towards grammar
Keywords: Eğitim ve Öğretim