BÜTÜNLÜĞE ULAŞMA YOLUNDA NASREDDİN HOCA VE EŞEĞİ - Süme, Gülda Çetindağ (My University, 2019)
Geçmişten günümüze mizahî, ahlâkî, eğitici, öğretici, maddi ve manevi değerlerin koruyucu ruhu halinegelmeyi başaran evrensel insan tipinin temsilcisidir Nasreddin Hoca. O, zamanları ve mekânları aşan ünü vetemsil ettiği değerleri ile örnek bir tipin somut ve soyut görünümlü kahramanıdır.Nasreddin Hoca, evrensel değerlerin tek yürek mizahî savaşçısıdır; ancak o, bu sevimli ve soylu savaşındatamamlayıcı unsurları ile yol almaktadır. Sözün gücünden, akıl oyunlarından, güldürü unsurlarındanfaydalanarak istediği mesajı gerekli yere iletirken çoğu zaman eşeği ile bir bütünlük arz etmektedir. Onu çeşitliyönleri ile tamamlayan eşeği, bir hayvan değil sırdaş, yoldaş, arkadaş, rehber vs. gibi insanî vasıflarla karşımızaçıkmaktadır. Çünkü fıkralarda Hoca’nın eşeği de insan gibi düşünülmüş ve mizahın tam ortasında yer almıştır.Çalışmamızda Nasreddin Hoca’nın hayat felsefesi içerisinde eşeği ile zıtlıkları, bu zıtlıklardan hareketlebütünleyici unsurları ve benzerlikleri irdelenecektir. Çalışmadaki amacımız; Türk halkının zihninde yer alandeğerler temsilcisi bir tipin, halkı yansıtma biçimini ve halka yansıttıklarını incelemektir.
Keywords: Folklor; Kültürel Çalışmalar; Beşeri Bilimler