SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA EĞİTİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMI - Salur, Murat (My University, 2024)
Bu araştırmanın genel amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin eğitimde teknolojinin kullanılmasına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu araştırmada, eğitimde teknoloji kullanımına ilişkin öğretmenlerin görüşlerini ortaya koymak amacıyla, nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında, Muş ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapmakta olan 20 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın kuramsal boyutu oluşturulduktan sonra, çalışma grubu üyelerini oluşturan sosyal bilgiler öğretmenlerinin, eğitimde teknoloji kullanımına ilişkin görüşlerini almak için yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu ile ilgili çözümlemeler, nitel boyutta gerçekleştirilmiştir. Bilgisayar destekli nitel veri analizi yapılmıştır. Verilerin analizinde ve modellerin oluşturulmasında NVivo programından yararlanılmıştır. Aras?tırma sonucunda; sosyal bilgiler öğretmenlerinin teknoloji kavramını günlük yaşamdan da hareketle çeşitli olgu, tanım ve kavramlarla ilişkilendirdikleri görülmüştür. Çalışma grubu üyelerini oluşturan sosyal bilgiler öğretmenleri, eğitimde teknoloji kullanımının olumlu yönlerini daha ziyade ön planda tutarak bu durumu çeşitli etkenlerle gerekçelendirdikleri saptanmıştır. Son olarak katılımcılar, eğitimde teknoloji kullanımının daha etkili ve işlevsel kılınmasına yönelik birbirinden farklı ve önemli pek çok görüş ve öneriler sıraladıkları görülmüştür.
Keywords: Eğitimde teknoloji; eğitim; Öğretmen; teknoloji