Ani Kardiyak Ölümlerde Moleküler Otopsinin Önemi - Şahin, Yavuz; Fedakar, Recep; Kök, Ertuğrul; Şen, Aşkın; Akdeniz, Celal; Tuzcu, Volkan; Demircan, Kadir (My University, 2016)
Ani kardiyak ölümler, sağlıklı genç yaştaki kişilerdeki ölümlerin önemli bir nedenidir. Adli otopsi uygulamaları ile ani kardiyak ölümün nedeni sıklıkla saptanamamaktadır. Ölüm sonrası [post mortem] yapılan genetik testler moleküler otopsi olarak adlandırılmaktadır ve moleküler otopsi ani kardiyak ölüme neden olan genetik geçişli hastalıkların önemini göstermistir. Ani kardiyak ölümlere neden olan genetik hastalıklara hipertrofik kardiyomiyopati gibi miyokardiyal hastalıklar ve uzun QT sendromu gibi kanalopatiler örnek verilebilir. Bu tür genetik geçişli hastalıklar kalıtım özellikleri nedenleriyle risk altındaki akrabaları için dikkate alınmalıdır. Ani kardiyak ölümlerde, postmortem rutin toksikolojik ve patolojik inceleme ile herhangi bir ölüm nedeni saptanamadı- ğında, postmortem kandan genetik testler ile birlikte özel multidisipliner yaklaşım tanı için kritiktir. Kesin tanı konulduktan sonra vakanın yaşayan akrabalarını genetik kökenli ani kardiyak ölüm olaylarına karşı korumak gereklidir. Görüntüleme teknolojisindeki ve genetik dünyasındaki gelişmeler ani kardiyak ölümlerin tanısal sürecini kolaylaştıracaktır.
Keywords: Adli Tıp; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Kalp ve Kalp Damar Sistemi