Demokratik yurttaşlık eğitimi bağlamında okul öğrenci meclisleri - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Cüro, Elif (My University, 2011)
Betimsel nitelikteki bu araştırmanın amacı, ortaöğretim kurumlarında uygulanan okul öğrenci meclislerinin etkililiğine ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır İl Merkezindeki ortaöğretim kurumlarının 11. « sınıflarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Afaştırma örneklemi için okullar Genel, Anadolu ve Mesleki-teknik liseler olarak üç grupta toplanmış ve her okul türünden random yöntemiyle dörder okul olmak üzere 12 okul seçilmiştir. Araştırma kapsamında 1185 öğrenciye ulaşılmıştır. Veriler 20 maddelik Likert tipi bir ölçekle toplanmıştır. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.92, Kaiser-Meyer Olkin (KMO) değeri 0.94 ve Bartlett testi sonucu da 3690,402 (p<0.05) olarak hesaplanmıştır. Faktör analiz sonucunda Seçme-Seçilme, Demokratik Kültür, Katılım, Saygı ve İletişim olarak adlandırılan beş faktör belirlenmiştir. Veriler cinsiyet ve okul türü değişkenine göre değerlendirilmiştir. Okul öğrenci meclisi uygulamalarının öğrencilerde seçme-seçilmenin önemini kavramalarına katkıda bulunduğu, onların karar verme becerilerini geliştirdiği, okul ortamında sahip oldukları hakları öğrenme fırsatı verdiği belirlenmiştir. İletişim kurmada öğrenci görüşlerinin cinsiyet ve okul türü değişkenlerine göre değiştiği belirlenmiştir. Erkek öğrenciler kız öğrencilere göre daha fazla iletişim kurma şansı edinmektedirler. Meslek lisesi öğrencileri Anadolu ve Genel lise öğrencilerine göre iletişimi geliştirmede öğrenci meclislerini daha etkili bulmuşlardır.
Keywords: Demokrasi kültürü; okul meclisleri; öğrenci konseyleri; demokrasi eğitimi