TEK TARAFLI TESTİS TORSİYONUNDA KARŞI TESTİSTE TESTİKÜLER ANJİYOTENSİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ ENZİM AKTİVİTESİNDEKİ DEĞİŞİMLERİN HİSTOLOJİK VE HİSTOŞİMİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZEL, HATİCE BANU UYSAL (Fırat Üniveristesi, 2009)
Testis torsiyonu aynı tarafta iskemi oluşturan ve kontralateral testiste de dejeneratif değişikliklere neden olabilen patolojik bir durumdur. Testiküler angiotensin converting enzim (tACE) spermatogenez sırasında özellikle mayozun tamamlanmasından sonra ve spermiyogenez boyunca erkek germ hücrelerinde eksprese olur. tACE'in spermiogenez ve fertilite üzerine etkisi olduğu, sperm motilitesi, kapasitasyon ve akrozom reaksiyonunda yer alabileceği bildirilmektedir. Bu çalışmada testis torsiyonunun kontralateral testiste oluşturduğu hasarın ışık ve elektron mikroskobik olarak ve tACE ekspresyonunda meydana getireceği değişimlerin immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmada 36 adet erişkin Wistar cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar altı gruba ayrıldı. Grup I; Kontrol, Grup II; Testislerin alt ve üst kutuplarına dikiş konulup, 12 saat sonra dikişlerin alındığı ve 24 saat sonra testislerin çıkarıldığı sham grubu, Grup III; Sol testisin 6 saat süre ile saat yönünün tersine 720º torsiyonundan sonra sağ testisin eksize edildiği grup, Grup IV; Sol testisin aynı şekilde 6 saat torsiyonundan sonra detorsiyone edildiği ve 24 saat sonra sağ testisin eksize edildiği grup, Grup V; Sol testisin aynı şekilde 12 saat 720º torsiyonundan sonra sağ testisin eksize edildiği grup, Grup VI; Sol testisin aynı şekilde 12 saat torsiyonundan sonra detorsiyone edildiği ve 24 saat sonra sağ testisin eksize edildiği grup olarak oluşturuldu. Deney sonunda sağ testisler ışık ve elektron mikroskobik inceleme için takip edildi, tACE immünreaktivitesi ise Avidin-Biotin-Peroksidaz yöntemiyle belirlendi. Veriler uygun istatistik programında Mann-Whitney U testi ile değerlendirildi. p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Işık mikroskobik olarak incelendiğinde sağ testis dokularında dejeneratif seminifer tübüller, bu tübüllerde heterokromatik ve piknotik çekirdekli germ hücreleri, germ hücreleri arasında ayrılmalar ve bazı tübüllerde vakuolizasyon mevcuttu. Elektron mikroskobik incelemede ise bazal membranda incelme, germinal hücrelerde intrasitoplazmik vakuolizasyon ve hücreler arasında bağlantı kaybı izlendi. tACE immünreaktivite şiddetindeki değişiklikler değerlendirildiğinde, kontrol grubunda tACE immunreaktivite şiddeti 2.72 ± 0.14, sham grubunda ise 2.71 ± 0.15 olarak saptandı. Grup III'de tACE immunreaktivite şiddeti 2.16 ± 0.16 olarak azalma gösterdi (p<0.05). Grup IV'de 2.38 ± 0.08, Grup V'de 2.64 ± 0.09, Grup VI'da 2.47 ± 0.17 olarak tespit edildi. Sadece 6 saat torsiyon uygulanmış grupta şiddetin kontrole göre anlamlı derecede azaldığı gözlendi. Diğer deney gruplarındaki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.Sonuç olarak tek taraflı testis torsiyonu karşı testiste histolojik bozukluklara yol açmaktadır. Altı saatlik torsiyon grubunda tACE immünreaktivitesinin azalması fakat sürenin uzamasıyla aktivitedeki artma spermatogenezi korumak ve devam ettirmek için kompansatuvar bir mekanizmanın devreye girmiş olabileceğini düşündürmektedir. tACE testis torsiyonu gibi patolojik süreçlerde rol alan bir enzimdir ancak bu enzimin etkileşim mekanizmalarını aydınlatacak ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Testicular torsion is a pathological condition that causes ischemia on ipsilateral side and degenerative changes on the contralateral testis. Testicular angiotensin converting enzyme (tACE) is expressed in male germ cells, especially after termination of meiosis during spermiogenesis. tACE has been reported to have effects on spermiogenesis and fertility, sperm motility, capacitation and acrosome reaction. The aim of this study was to investigate the damage on contralateral testis after testicular torsion with light and electron microscopy and changes in tACE expression immunohistochemically.In this study, 36 adult, male Wistar rats were used. Rats were divided into six groups. Group I; Control, Group II; Sham group in which testes were fixed from their upper and lower poles, sutures were taken 12 hours later and testes were excised 24 hours after the latter procedure, Group III; Right testis was excised after 6 hours 720° counter clockwise torsion of left testis, Group IV; Left testis was detorsed after 6 hours of similar torsion and right testis was excised 24 hours later, Group V; Right testis was excised after 12 hours of similar 720° torsion of left testis, Group VI; Left testis was detorsed after 12 hours of similar torsion and right testis was excised 24 hours later.At the end of the experiment, right testes were taken for light and electron microscopic investigation, tACE immunereactivity was determined with Avidin- Biotin-Peroxydase method. Data were analysed with Mann-Whitney U test using proper computer program. p< 0.05 was accepted to be statistically significant.When evaluated under light microscopy, degenerative seminiferous tubules, germ cells with heterochromatic and pyknotic nucleus, seperation between germ cells and vacuolization in some tubules were observed on right testes. Electron microscopy revealed thinning of basement membrane, intracytoplasmic vacuolization in germinal cells and loss of intercellular junctions. When changes in tACE immunreactivity was assessed, it was 2.72 ± 0.14 in control group and 2.71 ± 0.15 in sham group, respectively. This ratio dropped to 2.16 ± 0.16 in Group III (p< 0.05). It was 2.38 ± 0.08 in Group IV, 2.64 ± 0.09 in Group V and 2.47 ± 0.17 in Group VI, respectively. In only 6 hours torsion group, this score was observed to be significantly decreased when compared to control group. Rest of the changes in the other groups were not statistically significant.In conclusion, unilateral testicular torsion causes contralateral histological changes. Decrease of tACE immunreactivity after 6 hours and its increase after prolongation of torsion period may reveal a compensatory mechanism to protect and maintain spermatogenesis. tACE is an enzyme that takes part in pathological processes like testicular torsion but further studies are required to enlighten the activities of this enzyme.
Histological and histochemical evaluation of changes in contralateral testicular angiotensin converting enzyme activity in unilateral testicular torsion
Keywords: Histoloji ve Embriyoloji