REFİK SAYDAM HÜKÜMETLERİ DÖNEMİNDE TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKASI (1939-1942) - Metintaş, Mustafa Yahya; Kayıran, Mehmet (Fırat University, 2011)
Dünyayı genel bir savaş felaketinin tehdit ettiği 1939 yılında, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün başbakanlık teklifinde bulunduğu Dr. Refik Saydam, bu görevi ancak savaşa girmemek koşulu ile kabul edebileceğini söylemiş, İnönü’nün bu konuda verdiği teminat neticesinde de başbakanlık görevini kabul etmiştir. Türkiye’nin kuruluş, kurtuluş ve çağdaşlaşmasına katkıda bulunmuş olan Dr. Refik Saydam, Atatürk’ün dış politika ilke ve hedeflerini de benimsemiş bir devlet adamıdır. İkinci Dünya Savaşı’nın en kritik bir tarihsel sürecinde (1939–1942), milletler arası ilişkilerde barışçı olma ve Türkiye’nin haklarını milletler arası dengede bir etken olmak üzere güçlendirme stratejisi, Dr. Refik Saydam Hükümetleri tarafından başarılı bir şekilde uygulanmıştır.Bu araştırmada Dr. Refik Saydam Hükümetleri Döneminde, Türkiye’nin savaşan devletlerle yürüttüğü milletlerarası ilişkiler politikası incelenmiştir.