Fırat ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin köpek psikolojisi konusundaki tutum ve görüşleri - Doğan, Özlem; Özkul, Türel; Özen, Abdullah (My University, 2011)
Bu çalışmada, Fırat ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin köpek psikolojisi konusundaki tutum ve görüşlerinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla 401 öğrenciye anket uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi sonucunda, katılımcıların %97.3’ünün köpek psikolojisini önemseme düzeyleri açısından pozitif tutum sergiledikleri (4>); tutumları arasında ise cinsiyet, pet sahipliği ve evde köpek besleme değişkenleri yönünden anlamlı düzeyde (p<0.001) farklılık olduğu saptandı. Köpeklerde, bilişsel özelliklerden merak dürtüsü, zekâ, akıl yürütme yeteneği ve muhakeme yeteneği olduğunu kabul eden katılımcılar içerisinde Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin oranının Fırat Üniversitesindekilerden yüksek olduğu belirlendi (p<0.001). Benzer şekilde biyolojik ve çevresel faktörlerden tüylerin kesimi (p<0.01), genetik özelikler (p<0.01) ve mevsim şartlarının (p<0.05) köpeklerin psikolojisi üzerine etkili olduğunu düşünen katılımcılar içerisinde, Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin oranının yüksek olduğu belirlendi. Öğrencilerin, köpeklere ilişkin bilgi düzeyi ile köpek psikolojisini önemseme düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptandı.
Keywords: Tutum; öğrenci; köpek; sosyal davranış; hayvan yetiştiriciliği; bireysel özellikler; görüşler