DALGACIK PAKET DÖNÜŞÜMÜ VE GENETİK ALGORİTMA KULLANARAK ZAYIF RADAR SİNYALLERİNİN GÜRÜLTÜDEN ARINDIRILMASI - Üstündağ, Mehmet; Avcı, Engin; Gokbulut, Muammer; Ata, Fikret (My University, 2014)
Radar, haberleşme sistemlerinin önemli uygulama alanlarından birini oluşturur. Radar sinyali kaynaktan hedefe varıncaya kadar çevresel ya da insan kaynaklı nedenlerden dolayı asıl sinyale gürültü karışmış olabilir. Böylece, sinyalin doğru okunması imkânsız olabilir. Bu makalede, zayıf radar sinyallerini yüksek başarım ile gürültüden arındırmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, geleneksel yöntemlerden farklı olarak Dalgacık Paket Dönüşümü kullanılmıştır. Bu dönüşümler gerçekleştirilirken, uygun dalgacık ailesi türü, entropi türü ve seviye seçimi oldukça önemli olmaktadır. Ayrıca, uygun bir eşik fonksiyonunun seçilmesi de yüksek başarım için önemlidir. Bu makalede, akıllı sistem olan Genetik Algoritma yapısı optimizasyon amaçlı önerilmiştir. Bu yapı ile birlikte, en iyi dalgacık ailesi türü, entropi türü ve seviye sayısı belirlenebilir. Eşikleme fonksiyonu olarak Bulanık s-fonksiyonu tercih edilmiş ve bu fonksiyona ait değişken parametreler en iyi başarım kriterine göre seçilmiştir. Daha sonra, zayıf radar sinyallerini gürültüden arındırabilmek için önerilen bu yöntem, literatürde mevcut olan diğer algoritmalarla karşılaştırılmıştır. Ortalama Karesel Hatanın Karekökü ve Korelasyon Katsayısı kriterleri kullanılarak başarımlar test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, önerilen yöntemin başarımının diğer yöntemlere göre oldukça iyi olduğu görülmektedir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Telekomünikasyon