Kuantum Paradigmasının Eğitim Programlarına Yansımaları - Akpinar, Burhan; Aydın, Kamil (My University, 2009)
Bu çalışmada, Kuantum paradigmasının eğitim programlarına yansımaları tartışılmıştır. Newton ve Pozitivist felsefenin eleştirisi üzerinden yürütülen tartışmada ulaşılan sonuçlar şöyledir: Kuantumu referans alan bir eğitim programında önceden belirlenen hedeflerin yerini, çoklu ve olasılıklı hedefler almaktadır. İçerik, kanıtlanmış ve akla dayalı, nesnel muhteva yanında, kanıtlanmış olanla olmayanın birlikte yer aldığı ve bireyin ilgi alanına giren her şeyden oluşur. Eğitim durumu, öğretim yerine, aktif birey varsayımına dayalı olup öğrenmeye odaklıdır. Ölçme yaklaşımı ise, bağlamsal ve nitel karakterli olup gözlemci, gözlenen ve aracın bütünlüğüne dayalıdır. Çalışmada ayrıca, Kuantuma dayalı eğitim programının bireye, yaşamın karmaşıklığı ile baş etme, özgür algı, derin anlama, yaratıcılık ve esneklik konularında avantajlar sağlayabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ancak Kuantuma dayalı bir programın uygulanmasının, karmaşa ve nesneleri yadsımaya yol açabilme, akıl ile bilime karşı güvensizlik doğurabilme ve hurafelerin program içeriğine sızmasına neden olabilme gibi çeşitli riskleri de beraberinde getirebilme olasılığı dikkat çekmiştir. Çalışma sonunda Kuantum paradigmasının taşıdığı risklere rağmen, eğitime yeni açılımlar sağlama potansiyeli taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Eğitim programları; pozitivizm; newton; kuantum paradigması; kuantum öğrenme