FUZÛLÎ'NİN TÜRKÇE DİVANINDA ÇARESİZLİK VE İNKİSAR - DEMİRBAĞ, ABDULSAMET (Fırat Üniveristesi, 2017)
16. yy'ın en önemli şairlerinden olan Fuzûlî'nin Türkçe Divanı, çaresizlik ve inkisar konuları çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır. Şairin Türkçe Divanına baktığımız zaman hem ilahi hem de beşeri bir aşktan bahsetmesine rağmen, bazen toplumun nabzını tutmuş ve mevcut toplum düzenindeki aksaklıkları şikâyet mahiyetinde dile getirmiştir. Çaresizlik terimi, kişinin acziyetini, elinden bir şey gelememe durumunu ifade ederken, inkisar terimi ise, sitem, güceniklik, küslük vs. gibi durumları ifade eden kavramdır. Şairin Türkçe Divanı, çaresizlik ve inkisar konuları bağlamında ele alınmaya çalışılmıştır. Fuzûlî'nin Türkçe Divanında çaresizlik ve inkisarı konu alan bu çalışmada öncelikle Fuzûlî'nin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Konu iki bölüm halinde incelenmeye çalışılmıştır. İlk bölümde genel anlamda çaresizlik ile ilgili bilgiler verilerek, şairin Türkçe Divanından seçmiş olduğumuz çaresizliğe dair şiirlerin; ikinci bölümde ise genel anlamda inkisar ile ilgili bilgiler verilerek, şairin Türkçe Divanından seçmiş olduğumuz inkisara dair şiirlerin açıklamaları yapılmıştır. Beyitler ve diğer türler, bünyesinde bulunduğu terimler bağlamında gruplandırılmış ve başlıklar oluşturulmuştur. Her beytin ve diğer türlerin açıklaması kendi bünyesinde yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Fuzûlî, Fuzûlî'nin Türkçe Divanı, Çaresizlik, İnkisar

One of the most important poets of the 16th century, Fuzuli`s Turkish Divan, based on explaining the couplets in connection with the subject, was examined. When Fuzuli`s Turkish Divan was examined, the poet mentioned about both divine and human love, sometimes kept the pulse of the community, and uttered the shortcomings of the existing social order as a complaint. The term, 'despair' states helplessness, however, the term, 'curse' is a concept that states reproach, resentment, etc. The poet`s Turkish Divan was examined in the context of despair and curse. The study that was about despair and curse in Fuzuli`s Turkish Divan informed about primarily Fuzuli`s life, literary personality and works. The subject was examined in two parts. In the first part, the study informed about the term 'despair' in general and the poems chosen in Fuzuli`s Turkish Divan that related to despair. In the second part, the study informed about 'curse' in general, and explained the poems chosen in Fuzuli`s Turkish Divan related to curse. Couplet and other genres were classified and outlined according to the related terms. Each couplet and genre was explained in itself. Key Words: Fuzuli, Fuzuli`s Turkish Divan, Despair, Curse
Despair and curse in Fuzuli's Turkish Divan
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı