ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE AİLE AİDİYETİ İLE NOMOFOBİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: FIRAT VE MEDİPOL ÜNİVERSİTELERİ ÖRNEĞİ - DÜNER, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2022)
Üniversite öğrencilerinde aile aidiyeti ile nomofobi arasındaki ilişkinin belirlenmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında Elazığ Fırat ve İstanbul Medipol üniversitelerinin farklı bölümlerinde lisans eğitimi gören 144'ü erkek, 272'si kadın olmak üzere toplam 416 kişi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında katılımcıların demografik bilgilerine erişmek için "Kişisel Bilgi Formu", aidiyet düzeylerini ölçmek için "Aile Aidiyeti Ölçeği" ve nomofobi düzeylerini belirlemek üzere "Nomofobi Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilere korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Aynı zamanda bağımlı-bağımsız değişkenlerin arasındaki ilişkiye bakabilmek için varyans analizi (ANOVA) ve bağımsız gruplar için t testi kullanılmıştır. Araştırmada Nomofobi Ölçeği puanının Aile Aidiyeti Ölçeği puanlarını yordama düzeyini belirlemek için çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Nomofobi Ölçeği ile Aile Aidiyeti Ölçeği puanları arasında orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aile Aidiyeti ile cinsiyet, üniversite türü, kardeş sayısı ve anne eğitim durumu değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki ortaya çıkmamıştır. Baba eğitim düzeyi, günlük telefon kullanma süresi ile aile aidiyeti arasında ise anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır. Nomofobi düzeyi ile cinsiyet, üniversite türü, kardeş sayısı, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki ortaya çıkmamıştır. Telefon kullanım süresi ile nomofobi arasında ise anlamlı düzeyde bir ilişki ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlarla tartışma yapılmış olup aynı zamanda yapılacak çalışmalar için de önerilerde bulunulmuştur.

The aim of the study is to determine the relationship between family belonging and nomophobia in university students. The sample of the research consists of a total of 416 people, 144 men and 272 women, who studied undergraduate education in different departments of Elazig Fırat and Istanbul Medipol universities in the 2021-2022 academic year. In data collection, "Personal Information Form" was used to access the demographic information of the participants, "Family Belonging Scale" to measure the level of belonging, and "Nomophobia Scale" to determine the nomophobia levels. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS 22.0 package program. Correlation and regression analyzes were applied to the obtained data. At the same time, analysis of variance (ANOVA) and t test for independent groups were used to look at the relationship between dependent and independent variables. In the study, multiple linear regression analysis was performed to determine the predictive level of the Nomophobia Scale score on the Family Belonging Scale scores. According to the results obtained, a moderate and significant relationship was found between the Nomophobia Scale and the Family Belonging Scale scores. There was no significant relationship between Family Belonging and gender, university type, number of siblings and mother's educational status. A significant relationship was found between father's education level, daily phone usage time and family belonging. There was a significant relationship between the duration of phone use and nomophobia. Discussions were made with the results obtained, and at the same time, suggestions were made for the studies to be done.
The relationship between family belonging and nomophobia in university students: The example of Fırat and Medipol Universities
Keywords: İletişim Bilimleri