LİPOPOLİSAKKARİT İLE İNDÜKLENMİŞ FARE SEPTİK ŞOK MODELİNDE DEKSAMETAZONUN BÖBREK ÜZERİNE ETKİLERİ - KAYFECİ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Çoklu organ yetmezliğine neden olan sepsis, yoğun bakımlarda mortalitenin ve morbiditenin en sık nedenidir. Sepsiste lipopolisakkaritin neden olduğu aşırı immün cevap hipovolemi, şok ve çoklu organ yetmezliğine neden olur. Bu çalışmada amacımız, sepsiste görülen çoklu organ yetmezliğinin bir parçası olan ve yüksek mortaliteye neden olan akut böbrek hasarına etkili olabileceğini düşündüğümüz; anti inflamatuvar özelliği bulunan deksametazonun etkisini görmektir. Çalışmamız Fırat Üniversitesi 'Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu' onayı sonrasın da 21 adet erkek BALB-c fare (yaş:8 haftalık) randomize olarak 3 gruba ayrılarak yapıldı. Kontrol, sepsis ve sepsis + deksametazon (DEX) grupları oluşturuldu. Kontrol grubu bazal diyetle beslendi, sepsis grubuna LPS+ D-galaktozamin + dimetilsülfoksit (% 10 DMSO: 0.5 ml / fare) uygulandı, sepsis+DEX grubuna LPS+ D-galaktozamin + deksametazon (DEX) (6 mg/kg) uygulandı. Serumda böbrek fonksiyon testleri (BUN, kreatinin) çalışıldı. Böbrek dokusundan proinflamatuvar sitokinler (TNF?, IL -6), oksidan parametre (MDA) ve Sirtuin1 çalışıldı. Kontrol ve sepsis+DEX gruplarının verileri sepsis grubu verileri ile proinflamatuvar sitokinler, MDA, Sırtuin1, BUN ve kreatinin düzeyleri açısından karşılaştırıldığında tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0.001). Sepsis grubunda sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında proinflamatuvar sitokinler, MDA, BUN, kreatinin düzeylerinde çok belirgin bir artış gözlendi (p<0.001). Sepsis+DEX grubunda da sepsis grubu ile karşılaştırıldığında proinflamatuvar sitokinler, MDA, BUN, kreatinin düzeylerinde belirgin düşüş olduğu saptandı (p<0.001). Sepsis grubunda sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Sirtuin 1 düzeylerinde belirgin düşüş gözlenirken Sepsis+DEX grubunda sepsis grubu ile karşılaştırıldığında Sirtuin1 düzeylerinde belirgin artış saptandı (p < 0.001). Bu çalışmanın sonuçları deksametazonun anti inflamatuvar özelliği ile sepsisle ilişkili böbrek hasarında koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir.

EFFECTS OF DEXAMETHASONE ON THE KIDNEY IN THE LİPOPOLYSACCHARİDE-INDUCED MOUSE SEPTIC SHOCK MODEL Sepsis, which causes multiple organ failure, is the most common cause of mortality and morbidity in intensive care units. Excessive immune response caused by lipopolysaccharide in sepsis causes hypovolemia, shock and multi-organ failure. Our aim in this study is that we think it may be effective in acute kidney injury, which is a part of multi-organ failure that occurs in sepsis and causes high mortality; To see the effect of dexamethasone, which has anti-inflammatory properties. Our study was randomly divided into 3 groups of 21 male BALB-c mice (age: 8 weeks) after the approval of Fırat University ''Animal TestEthics Committee''. Control, sepsis and sepsis + dexamethasone (DEX) groups were formed. The control group was fed a basal diet, LPS + D-galactosamine + dimethylsulfoxide (10% DMSO: 0.5 ml / mouse) was administered to the sepsis group, LPS + D-galactosamine + dexamethasone (DEX) (6 mg / kg) was administered to the sepsis + DEX group. Renal function tests (BUN, creatinine) were studied in serum. Proinflammatory cytokines (TNF?, IL -6), oxidant parameter (MDA) and Sirtuin1 were studied from the kidney tissue. When the data of the control and sepsis + DEX groups were compared with the sepsis group data in terms of proinflammatory cytokines, MDA, Sirtuin1, BUN and creatinine levels, a statistically significant difference was found between all groups (p<0.001). A significant increase was observed in the levels of proinflammatory cytokines, MDA, BUN, and creatinine in the sepsis group compared to the healthy control group (p<0.001). A significant decrease was found in the levels of proinflammatory cytokines, MDA, BUN, and creatinine in the sepsis + DEX group compared with the sepsis group (p<0.001). While a significant decrease was observed in Sirtuin 1 levels in the sepsis group compared to the healthy control group, a significant increase was observed in the Sirtuin1 levels in the Sepsis + DEX group compared to the sepsis group (p<0.001). The results of this study show that dexamethasone has anti-inflammatory properties and a protective effect on sepsis-related kidney damage.
Effects of dexamethasone on the kidney in the lipopolysaccharide-induced mouse septic shock model
Keywords: İç Hastalıkları