PEMBELİK BARAJI VE HİDROELEKTRİK SANTRALİNDE PRİMER FREKANS KONTROLÜNÜN UYGULANMASI - SOMUNKIRAN, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2019)
Yenilenebilir elektrik enerjisi üretiminde, hidroelektrik santralleri büyük bir öneme sahiptir. Hidroelektrik santrallerinin enterkonnekte şebekeye bağlandıktan sonra, önemli hususlardan biri olan üretilen enerjinin frekans kalitesi ve kararlılığı, frekans kontrolünün ehemmiyetini ortaya koymaktadır. Enerji şebekelerinin kararlılığını sağlamak için, şebeke frekansının belirli değerler arasında tutulması operasyonuna "Yük Frekans Kontrolü" denir. Yük-Frekans kontrolü, Primer (Birincil) Frekans Kontrolü, Sekonder (İkincil) Frekans Kontrolü ve Tersiyer Frekans Kontrolü olmak üzere 3 aşamalı olarak gerçekleştirilir. Bu tezde, Pembelik Hidroelektrik santralinde Primer (Birincil) Frekans Kontrolü performansı hakkında bilgi verilecektir. Primer Frekans Kontrol Testleri ünitelerin ENTSO-E (UCTE) kriterlerine uygunluğunun tespiti amacıyla, "Primer Frekans Kontrol Rezerv Testi", "Primer Frekans Kontrol Hassasiyet Testi" ve "Primer Frekans Kontrol 24 saat Doğrulama Testi" olarak 3 aşamadan oluşmaktadır. Bu tez çalışmasında Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Ağı (ENTSO-E) kriterleri dikkate alınmıştır. Pembelik Barajı ve Hidroelektrik Santralinin bu kritelere uygunluğu incelenmiştir.

In the production of renewable electricity, hydroelectric power plants have a great proposition. The frequency and stability of the generated energy, which is one of the important issues of hydroelectric power plants after interconnection grid. To ensure the stability of the energy networks, the operation of keeping the network frequency between certain values is called LoadFrequency Control. Load-frequency control is carried out in 3 stages; - Primary Frequency Control, - Secondary Frequency Control, - Tertiary Control. This thesis will provide information about primary frequency conrol performance in Pembelik Dam and Hydroelectric Power Plant. Primary Frequency Control Tests have 3 stages as "Primary Frequency Control Reserve Test" and "Primary Frequency Control Sensitivity Test" and 'Primary Frequency Control 24 Hours Verification Test" to determine compliance with ENTSO-E (UCTE) standards. In this thesis, European Network of Transmission System Operators (ENTSO-E) criterias were taken into consideration. The compliance of Pembelik Dam and Hydro Power Plant to the criteria was examined.
Application of primary frequency control in Pembelik dam and hydroelectric power plant
Keywords: Enerji