Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı alevlenme etkenleri ve solunum fonksiyon parametreleri ile ilişkisi - Erdem, Ebru; Muz, Mehmet Hamdi; Kırkıl, Gamze; Turgut, Teyfik; Deveci, Figen; Akbulut, Hatice Handan (My University, 2011)
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tam reverzibilite göstermeyen hava akımı kısıtlamasıyla karakterize bir hastalıktır. Alevlenmeler sık hastaneye başvuru ve yatış gerektirmektedir. Bu çalışmada, alevlenme ile hastaneye yatırılan KOAH’lı olgularda viral ve atipik patojenlerin sıklığı ve solunum fonksiyon parametreleri ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 30 KOAH alevlenme olgusu ve 30 sağlıklı gönüllü alındı. KOAH’lı gruptan, ilki hastaneye yatışın birinci gününde ikincisi de dört hafta sonra olmak üzere iki kez, kontrol grubundan da bir kez 5’er cc venöz kan alındı. Daha sonra bu serumlarda Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila, Chlamydia pneumoniae, respiratuar sinsityal virüs (RSV), influenza A ve adenovirüs IgM ve IgG antikorları çalışıldı. Tüm olgulara spirometrik inceleme yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 30 KOAH’lı olgunun 30’unda da değişik mikroorganizmalara bağlı IgM antikor düzeyleri pozitif bulundu. Kontrol grubunda IgM pozitifliği saptanmadı. Çalışmaya alınan 30 KOAH’lı olgunun 6’sında (%20) M. pneumoniae IgG (+), 26’sında (%86,6) RSV IgG (+), 22’sinde (%73,3) C. pneumoniae IgG (+), 28’inde (%93,3) adenovirus IgG (+), 18’inde (%60) influenza A IgG (+) saptandı. KOAH’lı olguların hiçbirinde L. pneumophila IgG (+)’liği saptanmadı. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında KOAH grubunda influenza A IgG (+)’liğinin anlamlı oranda fazla olduğu belirlendi (? 2=5,455, p=0,020). Diğer antikor düzeyleri iki grupta benzer bulundu. Sonuç: KOAH’lı olgularda saptanan alevlenme etkenlerinin solunum fonksiyon parametreleri ile ilişkisini araştırdığımızda, gruplar arasında FEV1 ve FEV1/FVC değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç olarak, KOAH alevlenmelerinde virüslerin ve atipik etkenlerin önemli role sahip olduğu, ancak alevlenme etkeni ile hava yolu obstrüksiyonu arasında anlamlı ilişki bulunmadığı gözlendi.
Keywords: Solunum Sistemi; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji