Vergi Dairelerinde Yöneticiler ile Memurlar Arasında İletişim ve Sosyal Etkiletişim - Varol, Asaf (My University, 2004)
Însanlar iletişim kurduklarında, çok geniş miktarda bilgi işlerler, iletişim işlevi, bir şahsın sinir sisteminden diğer bir kişinin sinir sistemine, göndericinin zihninde şekillenmiş düşüncelere bağlı olarak karşıda bir anlam oluşturması amaçlanan mesajların gönderilmesi ile sağlanır. Sözlü mesajlar, dilin temeli olan kelimeler ve sözlü sembollerle gerçekleşir. Bu çalışma Maliye Bakanlığınca yapılan ve Ankara'deki Vergi Dairelerine uygulanan bir ankete bağlı kalınarak geliştirilmiştir. Ankete toplam 1164 memur katılmıştır. Memurlar; yöneticiler, çalışanlar ve halk arasındaki süregelen başarısız iletişimin sebepleri hakkında görüşlerini bildirmişlerdir. Bu makalede, uygulanan anketlerin sonuçları analiz edilmiş ve farklı bir bakış açısıyla yeniden yorumlanmıştır. Sonuçta toplam kalite çemberi ve yeniden organizasyon bağlamında problemlerin çözümü için bazı tavsiyeler getirilmiştir.
Keywords: Iletişim; yöneticiler; çalışanlar; sosyal etkileşim