KAMU YÖNETİCİLERİNİN KARAR VERME TARZLARINI ÖZSAYGI DÜZEYLERİ ÜZERİNDEN OKUMAK: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - KARAHÜSEYİNOĞLU, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
İnsanlık tarihi boyunca karar verme eylemi hep var olmuş ve yaşamın her alanında etkili olarak insanların geleceklerini belirlemede büyük önem taşımaktadır. Yöneticiler karar verme eylemi bağlamında yönetim faaliyetlerini sürdürmüş ve yönetimin başarısı halkın yöneticiye olan güveni, sevgisi verdiği doğru kararlarla artmış yada aldığı yanlış kararlarla azalmış yok olmuştur. Buna göre yöneticiler karar verirken içerisinde bulundukları şartlar, tutum ve davranışlarını etkilediği gibi karar verme stilleri üzerinde de etkili olmaktadır. Burada yöneticinin karar verme stili onun başarısına veya başarısızlığına etki eder. Buda o kararın etkili olduğu toplumun geleceğini belirler. Bu araştırmamızda il yöneticilerinin karar vermede öz saygı ve karar verme stillerini tespit etmeye yönelik alan çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmanın örneklemi Elazığ ilinde görev yapan kamu il yöneticileri ve yardımcılarını kapsamaktadır. Araştırmanın sonucun da ulaşılan bazı sonuçlar şunlardır; Araştırmamızda yaş, medeni durum, cinsiyet mezun olunan bölüm gibi değişkenlere göre yönetici ve yardımcılarının karar vermede öz saygı ve karar verme stilleri bakımından aralarında anlamlı bir farklılık bulunmaz iken meslekteki çalışma yılı, yöneticilik yılı ve eğitim seviyesi değişkenlerine göre aralarında anlamlı birer farklılık olduğu gözlemlenmişidir. Bu bağlamda yönetici seçimi belirlenen kriterlere göre ne kadar sağlıklı olur ise, yönettikleri birimlerde, almış oldukları kararlarda o kadar sağlıklı olur. Buda dolayısıyla yönetimin etki ettiği toplumlara da sirayet eder. Böylece ideal olan yönetici tipi ve ideal olan toplum seviyesine ulaşılır. Anahtar kelimeler: Karar Verme, Öz Saygı, Yönetim, Yöneticilik, Karar Verme Stilleri

Throughout humanity history, decision-making activity always exists and carries importance to determine future of people in every area of life .Managers carry on management activities in the context of the decision-making activity and success of management confidence and love of public have increased with taking correct decisions or decreased with wrong decisions. According to this, while managers decide, they have conditions that affects their attitude and behavior and moreover be effective on the decision-making styles. In this case, the decision-making styles of managers have influence upon their success or unsuccess.This also determine society affected by the decision and their future In this our researchs, field woks are made to determine self-esteem in the decision-making and still of decision-making at provincial administrators.Examples of this resaarch is consist of public provincial administrators and their helper that making the task in Elazığ.Some result that are find at researchs are those: In the our researchs, while there are not differences between administrators and their helperregards self-esteem in the decision-making and still of decision-making at variable such as age, civil status, gender and department of graduatıon , meaningful diffrences are observed between them at variable such as years of study at job, years of management and level of education. In this context, the more selection of management to be right according to criteria the more unit of managed and decisions taken by they to be right hence this is affected communities have influence upon by management thus ideal manager type and the level of an ideal society can be reached Key words:Making the Decision, Self-Esteem, Management, Leadership, Decision-Making Style
To read decision-making styles of public managers on levels of their self esteem: Example of Elaziğ
Keywords: İşletme