Demiryolu Hattında Oto-Korelasyon Tabanlı Makas Geçişi ve Ray Yüzeyi Durum İzleme Yöntemi - Yaman, Orhan; Karaköse, Mehmet; Aydin, İlhan; Akın, Erhan (My University, 2017)
Demiryolu ulaşımı yolcu ve kargo taşımacılığında oldukça yaygın olarak kullanılan bir ulaşım türüdür. Raylı ulaşım araçlarının gelişmesiyle birlikte son yıllarda oldukça fazla tercih edilmektedir. Demiryolu araçları ray hattını kullanarak ulaşımlarını sağlamaktadırlar. Ray hattında oluşabilecek arızalar büyük kazalara neden olmaktadır. Bu çalışmada, makas geçişleri ve ray yüzeyi tespiti yapılarak ray yüzeylerinde oluşan arızalar tespit edilmektedir. Önerilen yöntemde dört adet yüksek hızlı kamera kullanılmaktadır. Kameralardan alınan görüntüler eş zamanlı işlenerek özellik çıkarımı yapılmaktadır. Görüntü üzerinde her bir sütun için öz ilişki (autocorrelation) değeri hesaplanarak öznitelik sinyali elde edilmektedir. Öznitelik sinyali üzerinde sinyal işleme yapılarak özellik çıkarımı yapılmıştır. Özellik çıkarımının ardından ray yüzeyi ve makas tespiti edilmektedir. Elde edilen ray yüzeyi görüntüleri incelenerek ray yüzeyinde oluşan arızalar tespit edilmektedir. Bu çalışmada yüksek hızlara sahip dört adet kamera eş zamanlı kullanmıştır. Önerilen yöntemin performansı yüksek olduğundan gerçek zaman lı çalışmaktadır
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği