OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA SÜPERİOR TEMPORAL GİRUSDAKİ MORFOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER - ÖZLER, SİNAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tanı özellikleri iyi belirlenmiş, anksiyete bozuklukları içerisinde sınıflandırılan ve üzerinde ilgiyle durulmuş bir psikiyatrik bozukluktur. OKB patofizyolojisinde Superior Temporal Girus (STG) son yıllarda araştırılan beyin bölgelerinden birisidir. Çalışmamızda, OKB'lu bireylerde superior temporal girusun anterior ve posterior yapılarının morfometrik değişiklikleri Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ile değerlendirildi.Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniği ve Polikliniği'ne başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, DSM-IV tanı ölçütlerine göre OKB tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 30 hasta ile 30 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara sosyodemografik ve klinik bilgi formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Yale-Brown Obsesif Kompulsif Ölçeği ve SCID-I uygulanmıştır. Hasta ve kontrol grubunda MRI kullanılarak total beyin, gri madde, beyaz madde superir temporal girusun planum polare (PP) ve rostral STG bölümlerinin volümetrik ölçümleri gerçekleştirildiOKB'li hastalarda PP volümü hem sağda hem de solda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulunurken; rostral STG volümü sağda ileri düzeyde anlamlı olarak ve solda ise anlamlılığa yakın bir şekilde daha küçük gözlenmiştir.STG'un, hem hastalığın patofizyolojisi hem de klinik seyrinde önemli ilişkisinin olabileceğini söyleyebiliriz. Bu bölgenin fonksiyonel özelliklerini inceleyen görüntüleme teknikleri ve bilişsel işlevleri inceleyen testlerin birlikte ele alındığı çalışmalar daha önemli ve verimli sonuçlara ulaşmamızı sağlayacağı düşüncesindeyiz

Obsessive Compulsive disorder (OCD) is a psychiatric disorder whose properties of diagnosis were well-determined, can be classified in anxiety disorders. Superior Temporal Gyrus (STG) is one of the brain structures that is investigated recently. In our this thesis investigation, morphological variation of antreior and posterior parts of STG were investiagted by magnetic resonance imaging (MRI).The study comprised 30 obsessive-compulsive disordered patients who had applied to Firat University Hospital Department of Psychiatry as out- or in- patients and had been diagnosed with obsessive compulsive disorder according to the criteria of DSM-IV and 30 healthy controls. The patients were administered the sociodemographical data form, Hamilton Depression Rating Scale, Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale and SCID. The volumetric measurement of total brain, gray matter, white matter, planum polare (PP) and rostral STG parts of STG was performed on patients and control group by using MRI.PP volumes were statistically significantly reduced compared to those of healthy controls. On the other hand, rostral STG volumes were reduced on right side and near-significant reduced on left side.This can be considered STG has an important relationship with both pathophysiology and clinical course of the disease. We suggest that the investigations which use together the visualisation technique that examine the functional qualifications of this area and the tests research the cognitive functions, make us to provide to reach more important and effective results.
Morphological alteration of superior temporal gyrus on patient with obsessive compulsive disorder
Keywords: Psikiyatri