BELİRSİZLİK İÇEREN DİNAMİK SİSTEMLERİN LYAPUNOV METODUYLA KONTROLÜ - BAYIR, İHSAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi BELİRSİZLİK İÇEREN DİNAMİK SİSTEMLERİN L YAPUNOV METODUYLA KONTROLÜ ihsan BAYIR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 77 Bu çalışmada, giriş kanalında belirsizlik bulunan dinamik sistemlerin sınırlı kontrol işareti ile kontrolü için bir metod verilmiştir. Belirsizliğin sınırlan ve kontrol işareti üzerindeki sınırlamalar önceden bilinmektedir. Kontrol işareti Lyapunov metodu ile elde edildiğinden kapalı çevrimli sistemin asimptotik kararlılığı sağlanmıştır. Kontrol işareti üç kısımdan oluşur; kapalı çevrimli sistemi kararlı yapan düşük kazançlı bir doğrusal kontrol, belirsizliğin sistem üzerindeki etkisini karşılayan bir doğrusal olmayan kontrol, ve istenen zaman cevabı performansını sağlamak için bir doğrusal olmayan kontrol. Kontrolör tasarımı için, tasarım adımlarının vurgulandığı bir prosedür verilmiştir. Kontrolörün etkinliği, verilen zamanla değişen belirsiz parametreler içeren bir sistemle gösterilmiştir. Böylece kapalı çevrimli sistemin belirsiz parametrelere rağmen kararlılığı gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Doğrusal kontrol, doğrusal olmayan kontrol, sınırlandırılmış kontrol, Lyapunov kararlılık metodu ve kontrolü, belirsizlik içeren sistemler. VII
Control of uncertain dynamical systems via Lyapunov
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering