Elazığ'da 2005-2012 Yılları Arasında Meydana Gelen Suda Boğulma Olgularının Retrospektif Değerlendirilmesi - Türkoğlu, Abdurahhman; Tokdemir, Mehmet; Börk, Turgay; Tunçez, Ferhat Turgut; Yaprak, Burhan; Şen, Mustafa (My University, 2014)
ÖZET Amaç: Suda boğulmanın çeşitli tanımları bulunmaktadır. Ancak klasik olarak; daha çok su gibi sıvı bir ortamın ağız ve burnu tıkaması sonucu solunumun engellenmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Suda boğulmalar genellikle önlenebilir olmasına rağmen kaza sonucu ölümlerin önde gelen nedenlerindendir. Her ne kadar Türkiyenin doğusunda deniz olmasa da son yıllarda yapılan baraj gölleri nedeniyle suda boğulma olguları ile sık karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada; Elazığ ilinde meydana gelen suda boğulmaya bağlı ölümlerin demografik özelliklerinin ortaya konularak ölüm oranlarının azaltılması için alınması gereken önlemlerin literatür eşliğinde tartışılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda; Elazığda 01.01.2005-31.12.2012 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafınca ölü muayene ve otopsisi yapılan 2.146 olgudan suda boğulma nedeniyle öldüğü belirlenen 100 (%4.6) olgu retrospektif olarak incelendi. Olgular; yaş, cinsiyet, olay yeri ve tarihi, orijin, akciğer ağırlıkları, kan alkol düzeyi, iç ve dış muayeneleri açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Olguların 68i (%68) erkek, 32si (%32) kadın olup, yaş ortalamaları 23.6±19.1 yıldır. Olguların 56sının (%56) 20 yaş altında olduğu görüldü. Olguların orijinlerine göre dağılımında, en sık 94ünde (%94) kaza olup, ölümlerin 65i (%65) yaz mevsiminde ve 62si (%62) gölde gerçekleşmiştir. Sonuç: Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması ile birlikte etrafında Keban, Karakaya Baraj Gölü ve Hazar Gölü bulunan ilimizde çok sayıda suda boğulma vakası gerçekleşmektedir. suda boğulmaların önlenebilmesi için özellikle 20 yaş altı genç bireyler su güvenliği konusunda bilinçlendirilmeli, yaz aylarında baraj ve göl çevresinde yeterli gözetimin sağlanabileceği güvenli yüzme alanları oluşturulmalıdır.
Keywords: Adli Tıp; Halk ve Çevre Sağlığı; Acil Tıp