Mesleki ve Teknik Eğitimde Yapılan Düzenlemelere ilişkin Okul Yöneticilerinin Görüşleri - Karabatak, Songül; Şengür, Dönüş (Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği, 2018)
Türkiye’de mesleki ve teknik eğitim konusunda daima yeni arayışlar içerisine girilmekte farklı değişiklikler yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı da, son zamanlarda mesleki ve teknik eğitim ile ilgili yapılan düzenlemeler ile yapılması gereken düzenlemelere ilişkin okul müdürlerinin görüşlerini belirlemektir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılarak yürütülmüş ve 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Türkiye’de farklı illerde görev yapan meslek lisesi müdürlerinin görüşleri alınmıştır. Katılımcıların görüşlerini almak için açık uçlu soru formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Çalışma sonunda en çok mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin 10. sınıftan itibaren iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmasının zorunlu hale getirilmesi; çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınması ile sınavsız geçişin kaldırılmasının olumlu düzenlemeler olduğu; ancak genelde eğitimin özelde mesleki eğitimin kalitesinin arttırılması için başka düzenlemelerin de yapılmasının ve meslek okullarının cazibesinin arttırılmasının gerektiği ortaya çıkmıştır.