KUMARİN HALKASI İÇEREN METALLİ VE METALSİZ FTALOSİYANİNLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - AKSU, FEYZA (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışmada, ilk önce 4-nitroftalonitril ve 7-hidroksikumarinden 4-(kumarin-7- yilokso)ftalonitril sentezlendi, daha sonrada iki değerli metal tuzları (Co, Cu, Ni, Fe, Mn, Zn) ile sentezlenmiş olan 4-(kumarin-7-yilokso) ftalonitrilin reaksiyonundan kumarin grubu ihtiva eden metalli ftalosiyanin kompleksleri sentezlendi. Bu bileşiklerin yapıları elementel analiz, IR, termal analiz (TGA, DTA), erime noktası, mağnetik süsseptibilite, UV-görünür bölge spektroskopisi ile karakterize edildi. Anahtar Kelimeler: Ftalosiyanin, 7-hidroksikumarin, CoPc, ZnPc, NiPc, CuPc, MnPc, FePc

In this work, 4-(coumarin-7-yloxo) phthalonitrile was synthesized from 7- hydroxycoumarin and 4-nitrophthalonitrile. Then phthalocyanine complex were synhtesized with divalent acetate salts of Co, Ni, Cu, Fe, Mn and Zn metals. Characterization of the comlexes were performed by using FT-IR spectroscopy, elemental analysis, UV-Visible spectra, H-NMR, thermal analysis (TGA, DTA), melting point. Keywords: Phthalocyanine, 7-hydroxycoumarin, Zn(II), Co(II), Cu(II), Ni(II), Mn(II), Fe(II).
Synthesis and characterization of coumarin containing symmetrical phthalocyanine and phthalocyanine metal complexes
Keywords: Kimya