Küreselleşmenin eğitim programları üzerindeki etkisine ilişkin akademisyen görüşleri: nitel bir çalışma - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Kılınç, Hasan Hüseyin (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı, Fırat ve İnönü Üniversiteleri Eğitim Fakülteleri Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalında görev yapan öğretim üyelerinin küreselleşmenin eğitim programları üzerindeki etkisini belirlemeye dönük görüşlerini almaktır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada durum çalışması deseni dikkate alınmıştır. Örneklem seçiminde kolay ulaşılabilir durum örneklemesi seçilmiştir. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan bir görüşme formuyla toplanmıştır. Bu formda öğretim üyelerinin küreselleşmenin eğitim programlarına etkisine ilişkin görüşlerini belirleyecek şekilde 5 yarı yapılandırılmış soruya yer verilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde bilgisayar destekli nitel veri analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretim üyeleri küreselleşmenin eğitim programlarını etkilediğini, son yılarda Türkiye'de yapılan değişikliklerin yerinde ve gerekli olduğunu ancak yetersiz kaldığını belirtmişlerdir. Öğretim üyeleri programların toplumsal değerlere uygun, öğrenci merkezli ve değişime uyum sağlayabilecek biçimde geliştirilmesi gerektiğini vurgulamışlardır. Ayrıca küreselleşmenin yabancılaşmaya yol açtığı da belirtilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Sosyoloji; Uluslararası İlişkiler