Ratlarda Deneysel Deri Yaralarının İyileşmesi ÜzerineAnkaferd Blood Stopper’ın Etkilerinin Değerlendirilmesi - Sağlıyan, Aydın; Günay, Cihan; Durmuş, Ali Said; Köm, Mustafa; Kirman, Esra Manavoğlu; Baykalır, Yasin (My University, 2021)
Bu çalışmada, geleneksel Türk tıbbında hemostatik bir ajan olarak kullanılan folklorik tıbbi bitkiözütü Ankaferd Blood Stopper'ın (ABS) deneysel standart tam kalınlıktaki deri yaralarının iyileşmesiüzerine olan etkileri incelendi. Çalışmada toplam olarak 36 rat kullanıldı. Tüm ratların sırtbölgesinde 5 mm'lik punch biyopsi ile deri yaraları oluşturuldu. Ratlar her bir grupta 12 rat olacakşekilde 3 gruba ayrıldı. Grup 1’deki ratlara lokal olarak günde iki defa ABS solüsyonu, Grup 2’dekiratlara yine günde iki kez madecassol uygulanırken Grup 3’deki ratlara herhangi bir tedaviuygulanmadı. Çalışmanın 7. ve 14. günlerinde her bir grupta altışar rat ötenazi edilerek yaraalanlarının makroskopik ölçümleri yapıldı. Grup 1 ve 2’deki yara alanlarının Grup 3’e göre dahahızlı kapanmasına rağmen istatistiksel olarak fark görülmedi. Histopatolojik incelemeler için yarabölgesinde doku örnekleri alınarak epitelizasyon, granulasyon dokusu oluşumu ve yangısal hücreinfiltrasyonu değerlendirildi. Yapılan histopatolojik değerlendirmelerde gruplar arasında istatistikselolarak anlamlı fark bulundu. Sonuç olarak doğal bir ürün olan ABS’nin güvenli bir ilaç olduğu, yaraiyileşmesi üzerinde herhangi bir olumsuz etki yapmadığı ve tam kat deri yaralarında etkili vegüvenli bir şekilde kullanılabileceği kanısına varılmıştır. Ancak ABS’nin yara iyileşmesi üzerindekiklinik ve histopatolojik yararlarını ve olası olumsuz etkilerini değerlendirmek için ek çalışmalaraihtiyaç vardır.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Biyoloji; Dermatoloji; Veterinerlik