Kasaplık sığırlarda karkas sınıflandırma ve derecelendirmenin önemi ve gelişimi: Bir güncelleme - Sakarya, Engin; Çevrımlı, Mustafa Bahadır; Arıkan, Mehmet Saltuk (My University, 2020)
Bu çalışma kasaplık sığırlarda karkas sınıflandırma ve derecelen-dirmede kullanılan sistemler hakkında bilgi vererek Türkiye’dekimevcut durumu değerlendirmek için yapılmıştır. İktisadi mal vehizmetlerin bulundukları ekonomide bir standarda sahip olmalarıgerekir. Kaliteli ürün elde etmek belirlenen standartlar çerçevesin-de üretimle sağlanmaktadır. Kasaplık sığırlardan elde edilen kar-kasların pazarda tanınırlığının sağlanması için standardize edilerekderecelendirilir. Standardizasyon ve derecelendirme; pazar kanalıboyunca malların hareketini basitleştirir, kolaylaştırır ve daha azmasraflı hale getirir. Hayvancılıkta kalite standardizasyonda, mevcutüretim mümkün olduğunca standart paylara ayrılmakta, bu neden-le de hayvansal ürünler geniş bir kalite aralığında üretilmektedir.Yüksek kaliteli kasaplık hayvanların ve karkasların pazarlanmasın-da eğilim, dereceleme ve verime yöneliktir. Karkas sınıflandırma,sığır ve koyun karkaslarının kullanım amaçlarına göre uygunluk vedeğerlerinin doğru olarak tanımlanmasında kullanılmaktadır. Sığırkarkaslarının sınıflandırılmasında kullanılan ana kriterler ağırlık,konformasyon ve yağlılıktır. Amerika Birleşik Devletleri ve AvrupaBirliği ülkelerinde sığır karkas sınıflandırması uluslararası et ticaretpazarlamasında önemli bir rol oynamaktadır
Keywords: Tarımsal Ekonomi ve Politika; Ziraat Mühendisliği; İktisat