YENİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNDE SOSYALLEŞME VE YALNIZLIK: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - UZUN, GÜLER (Fırat Üniveristesi, 2013)
Günümüzde yeni iletişim teknolojileri kullanımı yaygınlaşmıştır. Buna bağlı olarak bu çalışmada yeni iletişim teknolojilerinden biri olan internette geçirilen zamanın kişilerin gerçek yaşamdaki sosyallik ve yalnızlık seviyelerine bağlı olup olmadığı konusuna açıklık getirmek amaçlanmıştır. Bu tartışmalara katkıda bulunmak amacıyla, Elazığ merkezde 400 kişiye anket uygulaması yapılmış elde edilen sonuçlar analiz edilip yorumlanmıştır. İlaveten yeni iletişim teknolojilerinde sosyalleşme ve yalnızlık olgusunu kavramsal açıdan da incelenmiştir. Bu çalışmayla geçmişten günümüze iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte bireyin hayatında vazgeçilmez bir öneme sahip olan sosyalleşme kavramının sanal ortamlarda varlığını devam ettirdiği ve bireylerin gerçek yaşamdaki sosyallik, yalnızlık durumlarının sosyal paylaşım ağları kullanımı üzerinde etkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Yeni iletişim teknolojileri, Sosyalleşme, Yalnızlık, İnternet

The use of new communication technologies has contemporarily become widespread. In parallel with this, in this study, it has been aimed to clarify whether the amount of time spent on the internet, one of the newest communication technologies, depends on the level of sociality and solitude(singularity) of the real persons.With the intention of contribution to these discussions, 400 hundred people have been administered a questioner in the city of Elazığ, and the results have been analyzed and interpreted. Additionally, phenomenon of sociality and solitude in new communication technologies has been examined from a conceptual point of view. In this study, it has been concluded that with the advancement in communication technology from past to present, the concept of sociality, keeping an indispensably important ground in one?s life, maintains its existence in virtual environment, and that individuals? state of sociality and solitude(singularity) in real life have no effect on their using social networks (social media networks) Key Words: new communication technologies, socializing, solitude, internet
New communication technologies and socialization : Example province of Elaziğ
Keywords: Sosyoloji; İletişim Bilimleri