ÜRÜN ÖLÇÜMLERİNİN OLASILIKSAL DEĞERLENDİRİLMESİ - AKBULUT, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2014)
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada temel olarak kalite kavramı ve kalitenin ölçülebilir olma özelliği üzerinde durulmuştur. Kalite kavramı teknik bir sistemde sistemin çalışma disiplini ve sistem çıktılarının değerlendirilmesi olarak iki temel kısma ayrılmaktadır. Çalışmada ilgilenilen inceleme daha çok sistem çıktılarının ölçülebilmesi ve değerlendirilmesi üzerine yoğunlaştırılmıştır. Sistem çıktılarının veya ürünlerin değerlendirilmesinde kalite puanı olarak yeni bir istatistik yapılan çalışmada tanımlanmıştır. Çalışmaya uygun olan cam şişe üretimi ele alınmış, tanımlanan istatistik değerleri elde edilen veriler yardımıyla hesaplanmış ve üretim sistemi değerlendirilmiştir. Örnek olarak alınan cam şişe üretim sisteminin iki üretim ünitesi birbirine göre değerlendirilmiş ve sonuç olarak hangisinin daha kaliteli çalıştığına karar verilmiştir. Anahtar kelimeler: Ürün kalitesi, Kalite puanı, Teknik sistemin değerlendirilmesi.

Master's thesis, prepared as in this study, the concept of quality as the basis and quality can be measured will be emphasized. Quality concept of a technical system, the evaluation of the system as a work discipline and a system divided in two basic output. Study of interest can be measured system outputs and review evaluation of more concentrated upon. The system outputs or products in the evaluation of the quality score as a new statistics are defined in the study. Eligible to work as glass bottle products is defined by considering the statistics values are computed with the help of the data obtained and the production system was evaluated. As an example, taken from the glass bottle industry two production unite valuated relative to each other, and as a result it was decided which is more quality works. Key words: Product quality, Quality score, Evaluation of the technical system.
Product dimensions probabilistic evaluation
Keywords: İstatistik