ELAZIĞ İLİNDEKİ SOSYAL HİZMETLERİN SOSYOLOJİK AÇIDAN ANALİZİ - ATEŞ, BURHAN KEMAL (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ İLİNDE SOSYAL HİZMETLERİN / SOSYOLOJİK AÇIDAN ANALİZİ * Burhan Kemal ATEŞ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Ana Bilim Dalı 1999, Sayfa 120 Bu çalışma, "Elazığ İlindeki Sosyal Hizmetlerin Sosyolojik Açıdan Analizi" adlı bir alan araştırması olup, yüksek lisans tezi hazırlamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, belirli varsayımların test edilmesi amacı güdülmemiş, daha çok "durum tespiti" yaklaşımı benimsenmiştir. Araştırmanın amacı, Elazığ İlinde sosyal hizmetlerden yararlanan ailelerin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tespit etmek, bu ailelere ulaşma yollarım ve kriterlerini belirlemek, sosyal hizmetlerin toplumsal yapının işleyişine katkılarını ortaya çıkarmaktır. Bunun için, öncelikle, "kaynak taraması" yapılmış, daha sonra araştırma kapsamındaki aileler üzerinde "anket uygulaması" yapılarak, veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerden hareketle, tablo ve grafikler oluşturularak, yorumlamalar yapılmıştır. Bu veriler ışığında, genel olarak, şu sonuçlara ulaşılmıştır: Öncelikle, araştırma kapsamına giren bireylerin tamamına yakınının, sabit bir geliri olmayan kadın ve erkeklerden oluştuğu tespit edilmiştir. Yine bu bireylerin büyük bir çoğunluğunun, kırsal kökenli ailelerden geldiği ve göç süreci yaşadıkları belirlenmiştir. Bu grubun, genel olarak, alt yapıdan yoksun, sağlıksız koşullarda yaşamaya çalıştıkları gözlenmiştir. Araştırma kapsamına giren ailelerin tamamının, alt sınıf kriterlerini yansıttıkları gözlenmiştir. Büyük bir çoğunluğunun, sosyal güvenlik mekanizmalarından yararlanamadıkları belirlenmiştir. Araştırma kapsamındaki ailelerin, aldıkları yardımları yetersiz gördükleri ve artırılması yönünde yoğun bir beklenti içerisinde oldukları tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Sosyal hizmet, sosyal refah, sosyal güvenlik, sosyal sınıf, göç.

SUMMARY Masters Thesis THE ANALYSİS FROM THE POINT OF WIEW OF SOCIOLOGIAL OF SOCIAL WORKS IN THE ELAZI? Burhan Kemal ATEŞ Fırat University The Institute of Social Sciences Sociology of Main Discipline 1999, Page 120 This study about the field research called "The Analysis From The Point Of View Of Sociologial Of Social Works In The Elazığ". However, the aim of this study is not hypothesis, assume to "status establish". Our aim is to determine the socio-culturel and socio-economic features of the families benefit from social services, the reaching ways and the criterion to this families. Firstly, litareture searching has been made for this study, later ankets and datas have been provided in this study. As a results, all of indivuduals in study have not fixed income to standart of living. And also a many of these are rural families. In generally, standards of living of these groups keep under observation being in unhealty circumtances. Therefore, many of families doesn't have social welfare. It is determined that the families under the research, declared the aids were not enough and have been raised. Key words: Social work, social wealth, social welfare, social category, migration.
The Analysis from the point of view of sociological of social works in the Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology