CUMHURİYET DÖNEMİ RİZE NÜFUSU - Başaran, Sinan (Fırat University, 2020)
Cumhuriyet Döneminde ilk nüfus sayımının yapıldığı 1927 yılında Rize’nin nüfusu 171.667 kişi olarak tespit edilmiştir ve iller sıralamasında 37. sırada yer almıştır. Rize’nin doğal nüfus artışı genelde ülke ortalaması ile paralellik göstermişse de ekonomik zayıflığından kaynaklı yüksek göç nedeniyle gerçek nüfus artışı hep düşük seyretmiştir. 1950’lerde çay tarımının etkisiyle azalan göç, 1960’larda yeniden hızlanmıştır. Göçün makul seviyelere düşürülememesi nedeniyle 1927’den 2018’e kadar geçen 91 yıllık zaman diliminde Rize’nin nüfusu 2,3 kat artış gösterirken, ülke nüfusundaki artış 6 kat olmuştur. Vilayetin nüfusu 2018’de 348.608 kişiye ulaşmıştır ve iller sıralamasında 56. sırada yer almıştır. Bu çalışma kapsamında Rize’nin Cumhuriyet dönemindeki nüfus değişimi ele alınarak, ildeki nüfus artış ve azalış nedenleri irdelenerek ortaya konulmaya çalışılmıştır. Nüfusa dair yapılacak çalışmalarda ilgili bölgenin sadece nüfus sayım sonuçlarını temin etmek yeterli değildir. Bölgenin idari, coğrafi, sosyal, ekonomik ve kültürel yönlerinin de iyi araştırılması gerekir.