Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Pedagojik Paradigmasının Ortaokul 5. Sınıf Dkab Dersi Öğretim Programına Yansımaları - Evcimik, Sare; Akpinar, Burhan (My University, 2025)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Model’inin pedagojik paradigmasının, ortaokul 5. sınıf DKAB dersi öğretim programına yansımalarını incelemektir. Nitel araştırma çerçevesinde kurgulanan çalışma, tarama yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın veri çözümlenmesinde, doküman analizi kullanılmıştır. Bu süreçte belirli ölçütlere göre seçilen belgeler, çalışmanın amacı doğrultusunda yansız olarak okunmuş, betimlenmiş ve yorumlanmıştır. Bu yorumlara dayalı olarak ulaşılan sonuçlar şöyledir: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin pedagojik paradigmasının, ortaokul 5. sınıf DKAB dersi öğretim programına yansımaları en iyi, bu modelin felsefi arka planı ile pedagojik paradigması mahiyetinde olan “ortak metin” üzerinden okunabilir. Bu metne dayalı olarak modelin pedagojik paradigması; K- 12 beceriler çerçevesi, Bütüncül eğitim, 21. yüzyıl okuryazarlık becerileri ve eğitimde farklılaştırmayı kapsayan “beceri temelli öğretim” olarak ifade edilebilir. Bunlar program ünitelerine, “ilim-amel” birlikteliği olarak yansımıştır. Modelin “yetkin ve erdemli birey” profilindeki “yetkinlik”; bilgi, tutum, eylem bütünlüğünü ifade eden “kavramsal beceriler; “erdemli” boyutu ise, sosyal ve ahlaki gelişime birlikte yer veren “eğilimler” şeklinde yansımıştır. Modelin 21. yüzyıl becerileri, “köklerden-geleceğe” ilkesi gereğince, İslami konularla ilişkilendirmiştir. Modelin bütüncül paradigması, öğrencilerin fiziksel, sosyal, bilişsel, duygusal ve davranışsal özelliklerine yönelik, etkinlikler olarak yansımıştır. Son olarak modelde yer verilen farklılaştırma; hızlı ve yavaş öğrenen öğrencilere değişik etkinlik önerileri olarak yansımıştır.
Keywords: Ortaokul; Din eğitimi; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli; DKAB dersi öğretim programı