Cu-13Al-4Ni Şekil Hatırlama Alaşımında Çekme Gerilmesinin Mikro Yapıya Etkileri - Balo, Ş. Nevin; Ceylan, Mehmet (My University, 2018)
Bu çalışmada Cu-13Al-4Ni (% ağırlıkça) şekil hatırlama alaşımı kullanıldı. Çekme testi için hazırlanan alaşım numunelerine 63.21 kg/mm2, 68.9 kg/mm2 ve 71.8 kg/mm2lik çekme gerimesi uygulandı. Gerilmenin etkisi metalografik gözlemler, X-ışını ve DSC (Diferansiyel Tarama Kalorimetresi) ölçümleri ile incelendi. Metalografik gözlemler ile martensit plakaları ve oluşumları belirlendi. X-ışını analizleri ile çekme gerilmesine bağlı olarak meydana gelen düzlemler analiz edildi. Termal ölçümler ile çekme geriliminin karakteristik dönüşümün sıcaklıkları üzerindeki etkisi incelendi.
Keywords: Nanobilim ve Nanoteknoloji; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test