KÜRESEL DÖNEMDE DİNİ KURAMSALLAŞTIRMA: TİPOLOJİK BİR ANALİZ1 - Geoffroy, Martin (Fırat University, 2012)
Bu makale, son zamanlarda yapılan çalışmalarda ortaya çıkan din ve küreselleşmeyi kuramsallaştırma problemlerine kısmi bir cevaptır. Küresel Çağda farklı dini konumlar merkezli bir tipolojik analiz geliştirilmesi yoluyla Küresel Çağda dini kuramsallaştırma hakkında bir tartışma açmaya çalışıyorum. Uzlaşmaz, muhafazakar, çoğulcu ve göreci olmak üzere sırayla küresel dönemin ayrılmaz bir parçası olan dört ana dini konumu vurgulayacağım. Her bir durumda, konumlarla ilgili empirik yansımaların ardından konumların kısa bir açıklamasını yapacağım. Bu araştırmanın amacı, farklı küreselleşme süreçleri bağlamında din analizinin işe yarar bir aracını geliştirmektir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları