Terfezia claveryi Chatin’in besinsel içeriği, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi - İnci, Şule; Kırbağ, Sevda (My University, 2018)
Bu çalışmada; Terfezia claveryi Chatin’nin besinsel içeriği, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. T. claveryi’de % 89.59 kuru madde, % 0.04 ham kül, % 0.03 ham yağ, % 15.31 ham protein, % 83.47 organik madde, % 399.98 kcal enerji ve % 10.40 nem saptanmıştır. Makro ve mikro element miktarları ise 52.5 mg/kg K, 560 mg/kg Na, 2.76 mg/kg Fe, 0.37 mg/kg Zn, 0.58 mg/kg Ca olarak belirlenmiştir. T. claveryi’nin total antioksidan seviyesi 1.18 ?mol/l ve total oksidan seviyesi 3.45 ?mol/l olarak tespit edilmiştir. Ayrıca; mantarın DNA koruyucu aktivitesi pBR322 plazmit DNA’sı kullanılarak belirlenmeye çalışılmış ve DNA koruyucu aktivitesinin olmadığı tespit edilmiştir. T. claveryi’nin antimikrobiyal çalışması sonucunda mikroorganizmalara düşük konsantrasyonlarda bile etki gösterdiği görülmüştür. Özellikle, P.aeruginosa’ya karşı en yüksek antimikrobiyal etki gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak T. claveryi’nin besin içerikleri bakımından zengin olması, element düzeylerinin toksik etki taşımadığı ve tıbbi açıdan önemli bir besin kaynağı olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Biyoloji; Mantar Bilimi; Kimya; Tıbbi