SIÇANLARDA VAZOPRESSİN SALINIMI ÜZERİNE TİROİD HORMONLARININ ETKİLERİ - MOĞULKOÇ, RASİM (Fırat Üniveristesi, 1997)
Araştırma, propiltiyourasil enjeksiyonuyla ve tiroidektomi yapılarak hipotiroidizm oluşturulan sıçanlarda tiroid hormonlarının sıvı-elektrolit dengesi ile bu dengeye bağlı olarak vazopressin salınımında oluşabilecek değişikliklerin ortaya konulabilmesi amacıyla planlandı. Çalışma, ağırlıkları 200-250 g arasında değişen 120 adet Wistar- Albino cinsi erkek sıçanlar üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmada kullanılan sıçanlar 5 ana gruba ( Grup 1: Kontrol, Grup 2: PTU-Kontrol, Grup 3: PTU Deney, Grup 4: Sham Tiroidektomi, Grup 5: Tiroidektomi ) ayrıldı. Her ana grup 4 alt gruptan ( a: uyarım yapılmayan, b: izotonik, c: hipovolemik, d: hipertonik uyarım yapılanlar ) oluşturuldu. Çalışmanın bitiminde tüm sıçanlardan dekapitasyonla alınan kan örneklerinde ; Hct, Na+, K+, CI", T3, T4 ve AVP düzeyleri tayin edilerek değerlendirildi. Grup 1'i oluşturan alt grupların mukayesesinde, Hct ve K+ düzeyleri Grup 1c'de diğer gruplara oranla daha yüksek bulundu. Hct değerleri G2c ve G2d, plazma K+ seviyeleri G2a ile G2d'de, plazma AVP'sinin ise G2c ve G2d'de diğer gruplardan fazla konsantrasyonlara sahip bulunduğu gözlendi. Grup 3'ü oluşturan alt grupların plazma Na+ ve CI" düzeyleri G3d'de, plazma K+ seviyeleri G3a'da, Hct değerleri G3c'de, plazma AVP konsantrasyonları G3c 'de diğer gruplara göre yüksek oranda bulundu. Hct değerlerinin G4c, plazma K+ seviyelerinin G4b ve G4c, plazma CI" düzeylerinin ise G4d'de diğer gruplara nazaran fazla konsantrasyonlarda olduğu tespit edildi. Grup 5'i oluşturan alt grupların karşılaştırmalarında Hct değerleri G5b ile G5c'de diğer gruplardan daha yüksek olarak belirlendi. A gruplarının birbirleriyle mukayesesi sonucunda, Hct değerleri 1a, 3a, 4a'da, plazma Na+ konsantrasyonları 2a, 3a, 4a'da, plazma CI" seviyeleri 2a, 3a ve 4a'da, plazma T3, T4 ve AVP düzeyleri 1a ile 2a'da diğer gruplara göre yüksek bulundu.79 B gruplarının karşılaştırmalarında, Hct değerlerinin 5b'de plazma K+ değerlerinin 1b ve 4b'de, plazma T3 ile Ta seviyelerinin 1b ve 2b'de, AVP düzeylerinin ise 1b'de diğer gruplara göre fazla konsantrasyonlarda oluştuğu gözlendi. Plazma K+ ve Hct değerleri 1 c ve 4c, plazma T3 değerleri 1 c ile 2c, plazma T4 düzeyleri 2c, plazma AVP seviyeleri ise 1 c'de diğer gruplara oranla daha yüksek olarak tespit edildi. D gruplarının plazma K+ konsantrasyonları 1d, 2d ve 3d'de, plazma T3, T4 ve AVP değerleri 1 d ve 2d'de diğer gruplara nazaran yüksek düzeylerde bulundu. Gerçekleştirilen çalışmada, vazopressin salgılanmasında artışa yol açtığı bilinen uyarımların, hipotiroidizm oluşturulan sıçanlarda AVP konsantrasyonunu artırmasına rağmen, elde edilen değerlerin kontrol gruplarından daha düşük bulunması, tiroid hormonlarındaki eksikliğin vazopressin salgılanmasında bir azalmaya yol açtığı sonucunu ortaya koymaktadır.

The study was carried out to investigate the effects of the thyroid hormones on vasopressin release. The experiment was conducted on 120 Wistar-Albino rats, weighing 200-250 g. The rats were divided into 5 main groups (Group 1: control, Group 2 : propylthyouracil-sham, Group 3 : propylthyouracil- enjection, Group 4 : thyroidectomy-sham, Group 5 : thyroidectomy ). Each main group consisted of four subgroups( a : intact, b : isotonic, c:hypovolemic, d : hypertonic ). At the end of the experiment, all the rats were decapited and, blood samples were analyzed in terms of haematocrit, Na+, K+, CI", T3, T4 and vasopressin. Hct and plasma K+ levels were higher in Group 1c than the other subgroups of Group 1. The Hct values of Group 2c and Group 2d, the plasma K+ levels of Group 2a and group 2d, and the plasma AVP values of Group 2c and Group 2d were found to be higher than the other groups. The plasma Na+ and CI" of Group 3d, plasma K+ of Group 3a, Hct of Group 3c and plasma AVP of group 3c had higher values than the other groups. The Hct values, plasma K+ and CI" levels were higher in Group 4c, group 4b and Group 4c, and Group 4d, respectively. The Hct values were higher in Group 5b and Group 5c than the other groups. The Hct values; plasma Na+ concentrations; plasma CI" levels; plasma T3, T4 and AVP levels; were higher in Group 1a, 3a, 5a; 2a, 3a, 5a; 1a, 2a, 3a; and 1a, 2a, respectively. Group 5b; Group 1b and 4b; Groups 1b and 2b; Group 1b had higher Hct values; plasma K+ levels; plasma T3 and T4 levels; and AVP concentrations, respectively than the other groups.81 Plasma K+ levels and Hct values; plasma T3 levels; plasma T4 levels; plasma AVP levels were found to be higher in Groups 1c and 4c; 1c and 2c; 2c; and 1c, respectively than the other groups. Plasma K+ concentrations; plasma T3, T4 and AVP levels were higher in Groups 1d, 2d, 3d; 1d and 2d, respectively than the other groups. In coclusion, hypothyroidism decreased vasopressin release in response to the stimuli.
The Effects of thyroid hormones on the vasopressin release in the rat
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizyoloji; Physiology