YAPAY ZEKÂ YÖNTEMLERİ KULLANILARAK METİN TABANLI NEFRET SÖYLEMİ TESPİTİ - KAYAER, AYBUKE AYDIN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Adli bilişim alanında nefret söyleminin bilimsel çalışması yeni gelişen bir alandır. Bu alan, özellikle çevrimiçi toplulukları ve dijital medya platformları artıkça, toplumsal etki için tartışılmaz bir potansiyele sahiptir. Bu bağlamda nefret söyleminin otomatik olarak tespit edilmesini ilerletmede çok önemli bir adımdır. Nefret söyleminin tanımı yapılarak bu tanım doğrultusunda çıkarılacak ilgili metnin nefret söylemi içerip içermediğini tespit etme çalışmaları incelenmiştir. Nefret söylemi tespit edilirken kullanılan kategoriler açıklanmış, tespit ile ilgili aşamalar verilmiştir. Literatürdeki çalışmalar incelenmiştir ve karşılaştırma yapılmıştır. Doğruluk oranları özellik çıkarma yöntemine, sınıflandırma yöntemine, kullanılan verisetine bağlı olarak farklılık göstermektedir.

The scientific study of hate speech in the field of forensics is an emerging field. This field has unquestionable potential for social impact, especially as online communities and digital media platforms increase. In this context, it is a crucial step in advancing the automatic detection of hate speech. The definition of hate speech is made and the studies to determine whether the relevant text to be issued in line with this definition contains hate speech or not has been examined. The categories used while detecting hate speech are explained, and the stages of detection are given. Studies in the literature were examined and compared. Accuracy rates differ depending on the feature extraction method, classification method, and dataset used.
Text-based hate speech detection using artificial intelligence methods
Keywords: Mühendislik Bilimleri