ORTASINDA DAİRESEL DELİK BULUNAN KOMPOZİT DÜZLEM LEVHALARDA ELASTO-PLASTİK GERİLME ANALİZİ - OKUMUŞ, FUAT (Fırat Üniveristesi, 1998)
Doktora Tezi ORTASİNDA DAİRESEL DELİK BULUNAN KOMPOZİT DÜZLEM LEVHALARDA ELASTO - PLASTİK GERİLME ANALİZİ Fuat OKUMUŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa:247 Bu çalışmada, ortasında dairesel delik bulunan kompozit malzemeden yapılmış levhalarda elasto - plastik gerilme analizi yapılmıştır. Analizde çözüm yöntemi olarak sonlu elemanlar metodu uygulanmış, malzeme olarak alüminyum matrix ve çelik fiberden oluşmuş kompozit malzeme kullanılmıştır. Levha ortasındaki dairesel deliğin "R" çapı değiştirilerek farklı boyutlarda düzlemsel levhalar elde edilmiştir. Bu levhalara plastik deformasyon meydana getirecek şekilde arttırılarak üniform çeki yükleri tatbik edilmiştir. Oryantasyon açısına ve uygulanan yüklere bağlı olarak plastik bölgelerin yayılımı, elastik, elasto - plastik ve artık gerilmeler elde edilmiştir. Artık gerilmelerin levha yüksekliğine bağlı değişimi ve maximum gerilmelerin oluştuğu yerler araştırılmış sonuçlar grafik ve tablolar halinde sunulmuştur. Sonuçta plastik bölgelerin oryantasyon açısına bağlı olarak delik çevresinde yayılım yaptığı, delik çapı büyüdükçe ortaya çıkan gerilmelerin de arttığı görülmüştür. Ayrıca uygulanan yükün artmasıyla plastik bölgelerin yayılımında da artımlar elde edilmiş, maximum gerilme değerlerinin oryantasyon açısına bağlı olarak değişim gösterdiği görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER: Elasto - plastik gerilme analizi, plastik bölgeler, artık gerilme, oryantasyon açısı.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering