Ftalimit Sübstitüe Ag(I) NHC Komplekslerinin Sentez ve Karakterizasyonu - Akkoc, Mitat (Fırat University, 2022)
N-Heterosiklik karbenler (NHC’ler) organometalik kimyanın en önemli ligantlarındandır. 1991 yılında Arduengo ve arkadaşlarının ilk kararlı karbeni izole etmesi ile organometalik kimyaya önemli bir ligant kazandırmış oldu. Karbenlerin hem sterik hem de elektronik kararlılığı sayesinde organometalik kimyada kullanılan diğer ligantlardan daha fazla dikkat çekmesine neden oldu. NHC’lerin 1 ve 3 konumundaki sübstütientlerin değiştirilebilmesi de yapının tasarlanmasında önemli avantajlar sağlamaktadır. Karbenler peryodik tablodaki iç geçiş elementlerinin çoğu ile kompleks oluşturabilmektedir. Bu oluşturduğu kompleksler katalizör, ilaç, iyonik sıvı, MOF, iletken material ve lüminesans madde gibi birçok alanda uygulama alanı bulduğunu görmekteyiz. Cis-platin bir antikanser ajanı olarak kullanılmasından sonra metal tabanlı bileşiklerin bu alanda araştırılmasının önü açılmış oldu. Son yirmi yılı incelediğimizde Ag-NHC bileşiklerinin antikansorojen ve antimikrobiyal ajan olarak yoğun bir şekilde çalışmaların sürdürüldüğünü görmekteyiz. Gümüş karben bağının kuvvetinden dolayı oluşan yapısal kararlılık hücre içerisinde daha geç bozunmasına sebep olmaktadır. Böylelikle; hem daha az miktarda kullanılmakta hem de daha uzun süre etkisini yitirmeden ortamda var olabilmektedir. Bu çalışmamızda biyolojik olarak aktif bir yapı olan ftalimit gruplarını içeren bir seri gümüş komplekslerinin sentez ve karakterizasyon çalışmaları başarı ile gerçekleştirilmiştir.